keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Rainbow Rowell: Eleanor & Park
Viisas Elämä / Basam Books, 2016
Suomennos Terhi Kuusisto
Kansi Olga Grlic
Englanninkielinen alkuteos Eleanor & Park
Kirjastosta lainattu


"Nähdessään Eleanorin hän ei pystynyt ajattelemaan perääntymistä. Hän ei pystynyt ajattelemaan mitään. Paitsi Eleanorin koskettamista."

Olen halunnut jo pitkään lukea tämän kirjan. Oli suuren suuri yllätys huomata että kirja olikin kaikessa hiljaisuudessa suomennettu, sillä olin valmis lukemaan kirjan englanniksi. Ja kun kirja sitten odottaa nökötti kuin juuri minulle tarkoitettuna, nappasin sen kirjastonhyllystä heti mukaani.

Ymmärrän erittäin hyvin miksi kirja on ollut niin huippusuosittu monien mielestä, sillä onhan tämä nyt niiiiin ihanan erilainen nuorten rakkaustarina, aikana ennen sosiaalista mediaa, kännyköitä ja spotifya. Kirja jonka moni minunkin ikäiseni ottaa herkästi omakseen, kun tallessa on yhä edelleen sellaisiakin esihistoriallisia laitteita kuin cd-kasettisoitin (kuten kuvasta voi osuvasti bongata) ja muistissa ajan muoti sekä elektroniikka. 

On siis vuosi 1986, Yhdysvallat, Omaha ja Nebraska. Park on poika joka pitää matalaa profiilia itsestään, kuuntelee korvalappustereoitaan ja lukee sarjakuvia. Kun sitten eräänä aamuna koulubussiin astuu uusi tyttö punaisessa tukassaan ja älyttömissä vaatteissaan, miettii Park vain että nyt hän saa olla rauhassa ja kiusaajilla on uusi silmätikku.

Mutta sitten.

Park huomaa että vieressä istuva omituisesti  pukeutuva tyttö alkaa vaivihkaa lukea samoja sarjakuvia kuin hän. Alkaa muodostua sanaton ystävyys joka hitaasti lämpenee joksikin aivan muuksi kuin pelkäksi ystävyydeksi.

On vallan virkistävää lukea nuorten kirjallisuutta joka poikkeaa hieman valtavirrasta. Suurin syy tähän varmasti on tapahtuma-aika: nuoruus on aina nuoruutta vuosikymmenestä huolimatta mutta sitä tulee itsellä herkästi fiilisteltyä että hei, silloinhan tosiaan oli olemassa kirjepaperiakin ja kysyttiin toisten kotinumeroita.

Eleanor & Park on erilainen kirja myös siinä, että vaikka paikoitellen sitä ihanaa nuoruuden vimmaista (ja ehkä vähän siirappisen dramaattistakin) rakkautta löytyy, kertoo kirja myös siitä millaista on kun perhe on rikkonainen ja väkivallan uhka on jatkuvasti läsnä elämässä. Ja että vaikka tuntuu siltä että toivoa ei ole, sitä kuitenkin kaikesta huolimatta on.

Vallan ihastuttava, voisin kuvitella että tämän kirjan ottaa moni nuori omakseen.

2 kommenttia:

  1. Viehätyin tähän kirjaan. En osannut odottaa etukäteen oikein mitään. Ihastuttava kirja vaikeistakin asioista.

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidin tästä kovasti ja kiva, että tämä on suomennettu! Ostin tämän heti lahjaksi pikkusiskolleni, joka ei englanniksi tätä olisi jaksanut lukea :)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥