maanantai 8. toukokuuta 2017

Yaa Gyasi: Matkalla kotiin

 Yaa Gyasi: Matkalla kotiin
Otava 2017
Suomennos Sari Karhulahti
Kansi: nathanburtondesign.com
Englanninkielinen alkuteos Homegoing
Arvostelukappale kustantajalta


Yaa Gyasin Matkalla kotiin oli yksi kevään kiinnostavimmista kirjoista, jonka lukemista odotin kovasti. Lukukokemus oli lopulta niin intensiivinen, voimakas ja voimia vievä, että sen lukemiseen ja sulatteluun meni lähes kuukauden päivät. Olin vahvan tarinan vallassa pitkään, enkä usko että koskaan tulen tätä sukupolvitarinaa unohtamaan.

Tarina alkaa 1700-luvulta, jolloin sisarpuolet päätyvät toisistaan tietämättä brittien linnoitukseen Afrikassa. Toinen päätyy brittien kuvernöörin vaimoksi, toinen linnoituksen kellariin matkatakseen  orjalaivan kyydissä Yhdysvaltoihin. Ja tästä alkaa sukupolvia ylittävä romaani molemmilla mantereilla, kun sisarusten jälkeläiset kohtaavat esiäitien roihuavaa perintöä.Yhdysvaltoihin päätyvät orjat joutuvat pakkotöihin puuvillaplantaaseille tai kaivoksiin ja Matkalla kotiin näyttää sen, kuinka orjuus alunperin rantautui Yhdysvaltoihin.

Matkalla kotiin on kertakaikkisen järisyttävä lukokokemus. Se menee niin ihon alle että välillä tuntuu kuin happi loppuisi. Varsinkin romaanin alku oli niin kauheaa ja surullista luettavaa, ettei lukiessa voinut kuin kauhistella valkoisen ihmisen julmuutta. Suorastaan hävetä. Se kaikki osui jotenkin niin syvälle, se suru ja kauheus mitä toinen pistää toisen kokemaan, että oli välillä pakko pitää taukoa. Myötäeläminen oli väistämätöntä ja koko kirjan lukemisen ajan tuntuu kuin sisällä olisi raskas kivi.

Yaa Gyasi on syntynyt Ghanassa ja kasvanut Yhdysvalloissa, ja on todella kiinnostava uusi kirjallinen tapaus. Toivon hänen kirjoittavan lisää. Suhteellisen lyhyeen sivumäärään hän on saanut mahdutettua usean ihmisen elinkaaren yli kahdensadan vuoden ajalta kahden eri maan välillä saaden kaiken pysymään kasassa. Jokainen ihmiskohtalo on oma tarinansa, kuin novelli, mutta yhdistyen aina edellisen sukupolven kanssa. Kirjan loppu ei yllä vaikuttavuudessaan aloituksen tasolle, mutta yhtä kaikki se sitoo kaiken yhteen hienosti.

Rehellisesti sanottuna en usko oikeastaan vieläkään että olen täysin toipunut lukemastani. Matkalla kotiin on ollut minulle pitkästä aikaa viiden tähden arvoista järisyttävää luettavaa, ja ehdottomasti tämän kevään upein lukukokemus tähän asti. Matkalla kotiin on niitä kirjoja mitkä muistuttavat kuinka upeaa kirjallisuus parhaimmillaan on ja myös sen, miksi rakastan lukemista.


Helmet-lukuhaaste: 49. Vuoden 2017 uutuuskirja

11 kommenttia:

 1. Pitänee siis laittaa lukulistalle. Tai no, siellä se taitaa jo olla, joten kirjastosta varaukseen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen :) Vaikka eiköhän meidän jokaisen lukulista melkoinen jo olekin ;)

   Poista
 2. Ansioikas ja sisältäpäin kirjoitettu teos, joka herättää paljon mietteitä. Gyasi kirjoittaa runsaskynäistä ja suorasanaista tekstiä kuljettaen sujuvasti polveilevaa tarinaa historiallisista lähtökohdista eteenpäin. Erilainen lukukokemus, jonka tunnetila jäi viipyilemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti kuvailtu, Takkutukka! Olen samaa mieltä kanssasi. Ja varsinkin mitä tulee tuohon kuinka tunnetila jää viipyilemään... Tätä teosta on vaikea unohtaa.

   Poista
 3. Toivottavasti kirjan järisyttävyys ei synny julmuuksilla mässäilyllä, myös sanan on oltava vahva. Varaukseen meni, kiitos hyvästä vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjasta löytyy julmuutta, mutta myös sana on vahva. Siltikään Gyasi ei sorru saarnaamaan tai syyttelemään. Kuten Marika tuossa alhaalla toteaa myös hyvin: useasti kerrotulle aiheelle uutta pintaa. Jos jaksat, tule huikkaamaan mitä kirjasta pidit jahka saat luettua!

   Poista
  2. Äh, niinhän siinä kävi, etten onnistunut pääsemään kirjaan sisälle ja siellä syvemmällä se taika olisi kai ollut. No, aina ei voi tykätä samoista kuin muut. Nyt uudella innolla Antti Tuomaisen kimppuun, tai siis Tuomaisen kirjan. Vuorossa on Mies joka kuoli.

   Poista
  3. Voi harmi! Mutta tosiaan, näin nämä kirjat jakavat mielipiteitä, itselleni lukukokemus kun oli todella intensiivinen ja hieno. Antti Tuomainen on muuten minulle täysin uusi tuttavuus :)

   Poista
 4. Ihana kun pidit! Tämä tosiaan on fiksu kirja. Tykkäsin, miten se antoi loppuunkalutulle aiheelle uutta pintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, uutta pintaa useasti kerrotulle, ja vielä todella taitavasti. Kirjakevääni ykkönen :)

   Poista
 5. Juuri sain tämän loppuun, ja nyt pitää hetki haudutella tuntemuksia. Vakuuttava romaani, ehdottomasti! Ei luulisi heti haipuvan mielestä.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥