torstai 12. tammikuuta 2012

Alice Walker - Häivähdys purppuraa


Häivähdys purppuraa kertoo Celien elämäntarinaa, joka kietoo lukijansa heti ensisivuilta lähtien mukaansa. Celie purkaa oloaan Jumalalle kirjeiden avulla, ja jo ensimmäisestä kirjeestä alkaen lukija ymmärtää, että Celien elämä on kaikkea muuta kuin onnellista ja rauhallista. Jo 14- vuotiaana Celie joutuu insestin uhriksi, hänet naitetaan vastoin tahtoaan ja joutuu myös eroon rakkaasta sisarestaan.

Celie tyytyy osaansa vaimona jota ei arvosteta ja jolle on oikeus tehdä mitä vain. Avioliiton myötä Celie saa hoidettavakseen paitsi miehensä, miehen talon ja tämän edellisestä avioliitostaan jääneet lapset. Pieni ilonpilkahdus näyttäytyy Celien elämässä Shug Averyn muodossa, joka on hänen miehensä rakastajatar. Naisten välille kehkeytyy erityislaatuinen ystävyys, ja se saa Celiessäkin aikaan muutoksia.

Kirja koostuu kirjeistä, joita Celie kirjoittaa ensin Jumalalle, ja sitten myös sisarelleen Nettielle. Kirjeiden avulla huomaa, että Nettie paremmin kouluttautuneena kirjoittaa kaunista kirjakieltä, kun taas Celien kirjeissä huomaa lukuisia kirjoitusvirheitä sekä puhetyyliä. Tästä huolimatta jokaisesta kirjeestä kuvastaa kaipaus, joka sisarten välillä on. Elämä on heittänyt siskokset erilleen, mutta toivo jälleennäkemisestä elää edelleen.

Kirja oli järisyttävä lukukokemus, enkä malttanut irrottautua kirjasta millään. Celien puhekielinen kirjoitustyyli häiritsi alussa, mutta siihen tottui nopeasti. Puolivälin jälkeen lukija huomaa tarkoituksen, sillä Nettie -siskon lähettämät kirjeet ovat virheettömiä, ja joista huomaa eron.

Ainoa erikoinen asia oli se, että jos lukija ei tiedä ennestään kirjan kertovan mustista, huomaa asian vasta aika pitkän pätkän luettuaan.

Minua kiehtoisi kovasti nähdä tämä myös elokuvana! Luulen että jossain välissä lainaan tämän kirjastosta ja toivon että elokuva tekee oikeutta tälle rajulle ja surumieliselle kasvutarinalle.

3 kommenttia:

 1. Mä luin hiljaittain Sapphiren Preciouksen ja siinä näköjään toistellaan samoja teemoja. Yhdistin nämä helposti keskenään, sillä kirjassa luettiin paljon tätä :)
  Kirjeenvaihto tosin tapahtui Preciouksen ja hänen opettajansa välillä siinä kirjassa.. Mutta kuitenkin, melko samanlaista. Käytetty inspiraationa :)

  VastaaPoista
 2. Minusta tämä oli elokuvanakin aivan ihana, kirjana toki myös:) Suosittelen siis lämpimästi myös leffan katsomista:)

  VastaaPoista
 3. Siis KAIKKI ovat tätä kehuneet ja otin tämän KAHDESTI lainastosta, mutta ei, kun ei. Olen niiiin pettynyt itseeni.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥