maanantai 9. huhtikuuta 2012

Gaute Heivoll - Etten palaisi tuhkaksi


Romaanin kertoja ja samalla romaanin kertojaääni Gaute Heivoll palaa lapsuutensa maisemiin, norjalaiseen pikkukaupunkiin Finslandetiin tutkimaan synnyinvuotensa outoja tapahtumia joissa tulipalot riivaavat kyläläisiä saaden sen lopulta paniikin valtaan. Syyllinen tulipaloista löytyy lopulta yllättävän läheltä, ja tämä asia selviääkin lukijalle jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Samalla kun kirjailija pohtii, kuinka samassa kylässä kasvaneesta kunnollisesta ja rakastetusta pojasta voi kasvaa pyromaani, pohtii hän myös omaa kasvuhistoriaansa ja sitä kenet me näemme kun näemme itsemme?

Heivoll on taidokkaasti ja onnistuneesti kuvannut pikku kaupungin asukkaita, sen tunnelmaa ja päässyt myös tuhopolttajan mielensyvyyksiin luoden romaanin jota on vaikea laskea käsistään kun sen lukemisen on aloittanut. Heivoll on myös koskettavasti kertonut oman itsensä löytämisestä, uskalluksesta tarttua kirjailijan ammattiin ja kuvaa lämpimästi välejään vanhempiinsa.

Etten palaisi tuhkaksi on autofiktiivinen romaani joka on monikerroksinen kuvaus aikuiseksi kasvamisesta, oman identiteetin muotoutumisesta sekä rakkauden monista kasvoista. Samaan aikaan se on jännittävä, psykologinen, haikea, kaunis ja tunnelmallinen.

Kiitos taas mahtavien kirjablogien, löysin taas uuden mahtavan lukukokemuksen. Välttämättä en olisi osannut kirjaan tarttua ellen olisi tästä saanut ensin vihiä blogimaailmassa. Juuri Karoliinan kirjoitus säväytti ja sai minut tämän kirjastosta hankkimaan:)

Etten palaisi tuhkaksi oli upea lukukokemus ja sai (ilmeisesti monen muunkin bloggaajan kohdalla) kiinnostumaan norjalaisesta kirjallisuudesta enemmän. Tämä on jo toinen WSOY:n aikamme kertojia -sarjan kirjoista joka on minuun osunut ja uponnut täydellisesti. En ihmettele, että tämä on saanut ilmestymisvuonnaan Norjan tärkeimmän kirjallisuuspalkinnon Brageprisenin.

"Ystäväni. Minun on saatava kirjoittaa tämä, etten palaisi tuhkaksi."

5 kommenttia:

 1. Minuakin tämä on alkanut suuresti kiinnostaa ylistävien arvioiden myötä, muuten tuskin olisin edes huomannut koko kirjaa :) Täytyypä hankkia luettavaksi!

  VastaaPoista
 2. Tässä on nyt kirja, joka minulla hätyyttelee kuumaa ryhmää.

  Ihanaa, että sinäkin koit tämän näin!

  VastaaPoista
 3. Laura, suosittelen kyllä lämpimästi :)

  Leena, tämä oli kyllä tänä vuonna tähän mennessä yksi parhaimpia lukemiani!

  VastaaPoista
 4. Voi miten iloista kuulla, että juttuni sai sinut kiinnostumaan kirjasta! Ja ihanaa, että myös sinä rakastuit siihen. Tämä on kyllä todellinen helmi. <3

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen tämän laittanut lukulistalle luettuani muutaman ylistävän blogiarvion. Sinun arviosi vuoksi haluaisin lukea tämän mahdollisimman pian! :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥