sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Kirjavuosi 2012

Blogeissa on viime päivinä näkynyt paljon listauksia kuluneesta kirjavuodesta, ja olen suurella mielenkiinnolla lukenut juttujanne! Nyt on aika minunkin listailla. Vuosi sitten pistin pakettiin vuoden 2011 kirjat, jotka olivat minulle sen vuoden kohokohtia. Nyt on vuoro laittaa listausta vuodesta 2012 kaikista niistä kirjoista jotka vaikuttivat minuun eniten. Täytyy myöntää, että alkuvuodesta kuvittelin pääseväni parempaan lukuun luettujen kirjojen määrässä. Lukutahtini oli kuitenkin hyvin epäsäännöllinen, ja huomasin välillä olevani pitkänkin aikaa lukematta yhtään mitään. Tähän vaikutti moni asia, eikä niistä vähäisin ollut työni. Myös kirjojen hankinta oli hyvin vähäistä, sillä tiesin etten ehtisi niitä lukemaan. Kuinka tylsää!
Olkoon kirjavuosi 2013 parempi.

KIRJAKOHOKOHDAT 2012
Tätä listausta kirjoittaessani aluksi paperille huomasin muutaman hauskan yhteneväisyyden. Ensinnäkin, Aikamme kertojia -sarja vakuutti minut selkeästi tänä vuonna. Kohokohta -listasta löytyy peräti neljä sarjaan kuuluvaa teosta! Toisekseen, yksi mukavimpia asioita kirjamaailmassa on ollut norjalaisen kirjallisuuden nousu lukijoiden keskuuteen. Kuten huomaatte, norjalaisilta ei ole voinut välttyä minunkaan listauksessani, ja tällä hetkellä odotan innoissani mitä kaikkea Norjan puolelta vielä kantautuukaan luettavaksemme. 

Linn Ullmann - Aarteemme kallis

Gaute Heivoll - Etten palaisi tuhkaksi

Tea Obreth - Tiikerin vaimo

Julian Barnes - Kuin jokin päättyisiKarin Alvtegen - Todennäköinen tarina

Cecilia Samartin - Kaunis sydän

Cristina Lopez Barrio - Mahdottomien rakkauksien talo

Ulla-Lena Lundberg - Jää


En pysty (enkä edes yritä) millään tavalla laittaa kirjoja paremmuusjärjestykseen, se on täysin mahdotonta! Jokainen tarina on erilainen, jokaisessa jotakin muuta kuin toisessa. Jokainen ylläolevista on säväyttänyt ja jäänyt mieleen. Kirjan nimiä klikkaamalla pääset lukemaan arvioitani.

HAASTEET
Tänä vuonna jätin osallistumasta haasteisiin, mikä taitaa olla aika lailla minulle sopiva ratkaisu. Aloittaessani kirjablogia, olin niin innoissani mutta myös täysin ymmärtämätön ajan rajallisuudesta, ja osallistuin varmaan kaikkiin mahdollisiin haasteisiin. Minusta on ihana seurata muiden etenemistä mitä mielenkiintoisimmissa haasteissa, mutta tietty pitkäjänteisyys ja aikatauluttaminen ei oikein sovi minulle, ja jätän haasteet ensikin vuonna välistä. Ellei tietysti tule jotain äärimmäisen mielenkiintoista! Koskaanhan ei saisi sanoa ei koskaan. Minua jäi kovasti kiehtomaan muutamissa blogeissa ollut Lukumaraton, jossa luettiin koko yö. Jos ensi vuonna joku vielä ryhtyy tähän, voisin harkita asiaa uudemman kerran.

VUOSI 2013
Ensi vuonna keskityn taas hieman paremmalla menestyksellä kirjahyllyni lukemattomiin kirjoihin. Jostain syystä sitä haalii hyllyynsä kirjoja jotka vain tuppaavat unohtumaan. Korjataan taas ensi vuonna tilannetta!
Yritän myös lukea enemmän kotimaista kirjallisuutta. Huomaan lukevani häpeällisen vähän suomalaista kirjallisuutta verrattuna käännettyyn, ja tätä tulisi hieman tasapainoittaa.

Kaiken kaikkiaan aion ensi vuonna lukea mahdollisimman paljon ja hyvää kirjallisuutta!
Löytyikö listaamistani kirjoista sinunkin suosikkisi?

12 kommenttia:

 1. Oli kiva tutustua sinunkin listaasi vuoden kohokohdista. Tammikuussa aion lukea muiden suosikkeja, ja listaltasi poimin muistiin Kuin jokin päättyisi ja Tiikerin vaimo -kirjat.

  VastaaPoista
 2. Oletpa lukenut paljon hienoja kirjoja - ja oi kyllä, Jää ja Etten palaisi tuhkaksi ovat minunkin kirjavuoteni huippuja!

  VastaaPoista
 3. Sonja, Aikamme kertojia on osoittautunut todella hyväksi sarjaksi ja suosittelenkin sinulle lämpimästi muistiin poimimiasi kirjoja:)

  Maria, Jää tuli luettua vasta joulun välipäivinä mutta meni heti parhaimpien listaan! Etten palaisi tuhkaksi oli puhdas blogilöytö ja hieno löytö olikin! :)

  VastaaPoista
 4. Aikamme kertojia on tosiaan upea kirjasarja. Jää odottaa vielä lukuvuoroa, ostin sen jo kirjamessuilta. Nyt tuntuu, että haluan lukea mieluummin käännöskirjoja.

  VastaaPoista
 5. Hanna, minulla taas tuppaa tuo käännetty kirjallisuus viemään yleensä voiton kotimaisista teoksista, mikä on alkanut itseä harmittamaan. Kotimaisesta kirjallisuudesta kun varmasti löytyy helmiä! Tulen lukemaan arviosi Jäästä, jahka saat luetuksi. :)

  VastaaPoista
 6. Heivoll ja Alvtegen olivat minustakin hienoja, vaikka Alvtegen ei ihan kirkkaimpaan kärkeen mahtunutkaan. Tiikerin vaimoa odotan kovasti.

  VastaaPoista
 7. Minulla on sama vaiva, kotimainen kirjallisuus jää auttamatta käännöskirjallisuuden varjoon. Tosin petrasin tänä vuonna hieman verrattuna viime vuoteen :)

  Kuin jokin päättyisi ja Etten palaisi tuhkaksi olivat molemmat upeita kirjoja ja pääsivät myös minun vuoden kohokohtien joukkoon! Jää täytyisi lukea, se vaikuttaa kerrankin superkiinnostavalta Finlandia-voittajalta.

  VastaaPoista
 8. Tuo Tiikerin vaimo pitäisi varmaan kyllä lukea... Nyt kiinnostuin kyllä myös tuosta Todennäköisestä tarinasta. Tämä TBR-lista paisuu kyllä ihan epätervettä tahtia! :D

  VastaaPoista
 9. Todennäköinen tarina <3 Kunpa saisimme pian lisää Alvtegeniä.

  VastaaPoista
 10. Elma Ilona, minua Alvtegen taas kiehtoo kovastikin. Suunnitelmissa lukea hänen aikaisemmin ilmestyneitä dekkareitaan. Jossain välissä ;)

  Laura, tarkoitus on tosiaan petrata ensi vuonna kotimaisen kirjallisuuden suhteen, miksipä lie se vain aina jää niin vähäiselle huomiolle? Suosittelen Jäätä, en minäkään ollut vielä aikaisemmin ollut koskaan niin kiinnostunut Finlandia -teoksesta kuin nyt :)

  Maukka, Tiedän tunteen kun luettavien lista vain kasvaa :D Suosittelen joka tapauksessa lukemaan Tiikerin vaimon sekä Todennäköisen tarinan :)

  Annika K, Olen samaa mieltä kanssasi, Alvtegen jäi mieleen ja odottaessa uutta voisi lukaista hänen aikaisemmin ilmestyneitä dekkareitaan. :)

  VastaaPoista
 11. Hieno vuosi sinullakin takana!

  Taidanpa poimia tästä Kaunis sydämen lukulistalleni, sillä pidin saman kirjailijan Señor Peregronista paljon :)

  VastaaPoista
 12. Meillä on peräti kolme samaa vahvaa: Ullmann, Barnes ja Heivoll! Lisäksi pidin kovasti myös Todennäköisestä tarinasta.

  Aikamme kertojia tosiaankin ylitti tänä vuonna kaikki odotukset.

  Kaunis sydän ei sytyttänyt minua, mutta arvaan hyvin, että saattaa olla monelle mieluista luettavaa.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥