maanantai 19. elokuuta 2013

Marja-Leena Tiainen - Khao Lakin sydämet

Marja-Leena Tiainen - Khao Lakin sydämet, Tammi 2013
Kansi: Laura Lyytinen

"Muistot tulvivat päällesi kuin hyökyaalto. Varaudu siihen."

Viisitoistavuotias Emma matkustaa isoäitinsä kanssa Thaimaan Khao Lakiin. Kerta ei ole ensimmäinen, viimeksi hän kävi Khao Lakissa vuonna 2004 jolloin tuhoisa tsunami vei mennessään Emman koko perheen. Tuolloin kuusivuotiaan Emman elämä muuttui kertaheitoilla järkyttävällä tavalla ja suru on edelleen sydämessä kun kone laskeutuu Thaimaahan. Matkan tarkoituksena ei ole kuitenkaan vain loikoilla auringossa, Emma ja isoäiti haluavat löytää miehen joka pelasti pienen Emman tsunamin kynsistä nostamalla turvaan puuhun.

Matkan aikana muistoilta ei voi välttyä. Teini-ikäinen Emma ei voi koskaan enää tavata äitiään, isäänsä, pikkuveljeään eikä isovanhempiaan. Suru on suuri. Tsunami on erottanut, mutta yllättäen se myös yhdistää, kun Emma tapaa mukavan ruotsalaispojan Lukaksen joka on hänkin selviytynyt tsunamista. Pian romantiikka jo väreilee ilmassa.

Kirjassa taiteillaan kahdessa eri aikatasossa, kun välillä palataan vuoteen 2004 ja käydään läpi traagisia tapahtumia. Kuivin silmin en näitä muistoja lukenut. Vaikka tragediasta on kulunut jo aikaa, ei sitä koskaan voi unohtaa. He ketkä selvisivät, kokivat jotain sellaista jota emme voi koskaan täysin käsittää. Suomalaisia menehtyi niin paljon että varmasti jokaista tsunami on tavalla tai toisella koskettanut. Tämän päivän nuoret ovat olleet tuolloin hyvin pieniä, ja siksi on hienoa ja tärkeää että Tiainen kirjoittaa nyt aiheesta kirjan juuri nuorille.

Marja-Leena Tiainen on kirjoittanut yhden minun nuoruuteni tärkeimmistä kirjoista, Rakas Mikael, jota muistan lukeneeni useaankin kertaan. Tiainen kirjoittaa uskottavasti ja osaa samaistua nuorten maailmaan, myös tässä uusimassa teoksessa ollaan ajan hermolla kun hengaillaan facebookissa ja pidetään blogia. Vaikka Khao Lakin sydämet on nuortenkirja, ei kannata vanhemmankaan lukijan jättää kirjaa täysin huomioimatta. Ainekset ovat hyvin kasassa kun draaman ja koskettavuuden lisäksi lukija pääsee seuraamaan orastavaa nuorta rakkautta, ajan saatossa helpottavaa raskasta surua sekä lopun toiveikkuutta ja elämän jatkumista.

Vaikka paikoitellen ymmärsinkin etten kuulu kirjan kohderyhmään, viihdyin silti kirjan parissa ja luin tämän nopeasti. Kirjan lainasin kirjastosta ja kyseessä on muuten suhteellisen tuore tapaus, sillä tämä on ilmestynyt heinäkuussa. Mukavaa lukea välillä nuorten kirjojakin!

Muita kirjan lukeneita: Kirsi ja  Mari A.

2 kommenttia:

  1. tätä kirjaa tosiaan voi lukea tälleen hieman kohderyhmän ulkopuoleltakin! Hieno kirja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin myös ihan positiivisesti yllättynyt vaikka en kohderyhmää olekaan. Tärkeä aihe ehdottomasti!

      Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥