perjantai 14. maaliskuuta 2014

Marisha Pessl - Yönäytös




















Marisha Pessl - Yönäytös
Otava 2013
Suomennos Laura Beck
Englanninkielinen alkuteos Night Film


"Pelko on ensimmäinen askel.

Kun katsot pimeään, se katsoo takaisin.

Kuka oletkin, sinun ei pitäisi olla täällä."


Takakansi kertoo vain tämän, sen jälkeen on uskaltauduttava kauhun maailmaan ja ihmismielen pimeämpiin sopukoihin. Tämä paksu teos pitää sisällään mieletöntä tykitystä läpi koko kirjan, eikä välillä tiedä mihin uskoa, miten kaikki voi päättyä. Yönäytöksen kanssa ei todellakaan aika käy pitkäksi.

Elokuvaohjaaja Stanislas Cordova välttelee julkisuutta kaikin keinoin, viimeisin haastattelu legendasta on vuodelta 1977, eikä tuossakaan vaiheessa olla täysin varmoja kuka Cordova on, miltä hän näyttää. Cordova tekee hyvin väkivaltaisia, ahdistavia ja piinaavia elokuvia, jotka ovat saaneet kulttimaineen niiden kauheuksien takia. Pieni ryhmä fanaattisia seuraajia, cordoviitteja, kokoontuu toisinaan katsomaan elokuvia salaisiin paikkoihin, ja heillä on myös omat nettisivut joille eivät ulkopuoliset pääse. Mystisyyttä Cordovan ympärille luo lisää ohjaajan koti, joka on suuri kartano hyvin vahvasti muurattuine aitoineen. Muurien sisäpuolille eivät ulkopuoliset pääse, ja hänen elokuvansakin kuvataan tilalla. Myös kaikki elokuvissa esiintyneet tähdet ovat hyvin vaisuja haastattelujen suhteen.

Kun Cordovan 24-vuotias tytär Ashley löydetään yllättäen kuolleena hissikuilun pohjalta, kiinnostuu veteraanitoimittaja Scott McGrath jutusta. McGrath on ollut aikaisemminkin kiinnostunut Cordovasta ja yrittänyt saada hänestä lisää tietoja, mutta tuolloin McGrath menetti paitsi työnsä, myös avioliittonsa. Cordovan juttuun ei halua kukaan koskea, mutta tällä kertaa McGrathilla ei ole enää mitään mitä menettää. Ja nyt hänen johtolankansa on Ashley, Cordovan tytär.

Vaikka Yönäytös on paksu, ei siinä ole mitään liikaa. Kirjaa on höystetty useilla lehtileikkeillä ja kuvilla, jotka tuovat tarinaan täysin uutta ulottuvuutta ja todentuntuisuutta. Näin kirjan ihmiset tulevat todella lähelle, ja lukija menee entistä syvemmällä kirjan pimeään maailmaan.  Yönäytöksen ilmestyessä luin useita kehuvia arvioita, eikä suotta: kyllä tässä on kyseessä yksi parhaimpia jännityskirjoja koskaan. Vaikka rajallisten vuorokausituntien takia kirjan lukeminen venyi pitkäksi, ei se kuitenkaan vähentänyt kirjan vetävyyttä. Yli 700- sivua ei tuntunut tämän kirjan kohdalla missään. Suosittelen Yönäytöstä ehdottomasti kaikille jännityksestä pitäville, tätä taidonnäytettä ei kannata ohittaa!

"Äärimmäinen pelko on yhtä keskeinen asia elämässämme kuin rakkaus. Se viiltää olemuksemme ytimeen asti ja näyttää meille millaisia me olemme. Peräännymmekö ja peitämmekö silmämme? Vai onko meillä rohkeutta kävellä jyrkänteen reunalle ja katsoa alas? Haluammeko tietää mitä alhaalla on, vai elää siinä synkässä harhakäsityksessä, että tämä kaupallinen maailma vaatii meitä pysyttelemään tiukasti koteloissamme kuin sokeat toukat? Pystymmekö murtautumaan ulos ja lentämään? Vai käperrymmekö silmät ummessa koteloihimme kuolemaan?"


6 kommenttia:

 1. Tämä on niin hyvä! Melkeinpä paras kirja, jonka luin viime vuonna, ja menis varmaan melko korkealle "all time favorites" listallakin! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, tämä oli aivan huikea! Niin hienosti toteutettu lehtileikkeineen ja kuvineen että välillä mietti onko tämä kaikki totta... Toivottavasti Pessliä suomennetaan taas, hänen kirjojaan on pakko lukea lisää.

   Poista
 2. Tykkäsin Yönäytöksestä todella paljon. Lehtileikkeiden, kuvien yms. ansiosta uppouduin hetkittäin tarinaan niin syvästi, että aloin kuvitella, että Cordova on ollut ihan oikeasti olemassa. Poikkeuksellisen hyvä jännäri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi ihan sama kuin sinulla, mietin että ovatko nämä henkilöt totta. Ilman kuvia ja lehtileikkeitäkin tarina olisi ollut hyvä, mutta niiden kanssa todella hyvä! Mielestäni myös todella virkistävää käyttää kuvienkin voimaa kirjoissa :)

   Poista
 3. Voi hitsit, minulta on tämä vieläkin lukematta! Ihan jo unohdin sen olemassaolon, mutta täytyypä taas ottaa aktiivisesti hankintaan (minulla ei tätä kirjaa vielä ole enkä ole muistanut tätä kirjastosta etsiä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en raaskinut tätä ilmestyessään ostaa, ja sitten se vähän unohtui mutta kirjastossa hyppäsi kivasti silmiin. Ja onneksi osui kohdalle, ihan huikea tapaus!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥