tiistai 30. joulukuuta 2014

Kirjavuosi 2014

Kulunut vuosi on mennyt hurjaa vauhtia. Vuoden alussa sitä miettii aina lukevansa paljon mutta jossain välissä sitten vain tajuaa elävänsä joulukuussa ja kirjoittaa yhteenvetoa vuodesta. Nyt tämän mammuttimaisen postauksen pariin!

Reading Challenge 2014

Pidän lukua lukemistani kirjoista Goodreadsin avulla, ja tälle vuodelle asetin 65 kirjan rajapyykin mutta hieman siitä jäätiin. Sinänsä asialla ei ole kovinkaan suurta merkitystä ihan oikeasti, mutta pieni suorittaja täällä hei... Yhteensä luin 60 kirjaa. Pienestä jäi kiinni! Täytyy silti mainita, että Goodreads ei löydä kaikkia kirjoja joita vuoden aikana olen lukenut.

Jossain vaiheessa vuotta tein päätöksen, etten tähditä kirjoja enää Goodreadsissa muuta kuin jos kirja on totaalisen surkea (yksi tähti) tai jos se on aivan huippu, jolloin se ansaitsee täydet viisi. Minulle tämä käytäntö on jotenkin helpompi.

Mutta sitten itse lukemiseen. 

Kulunut kirjavuosi opetti minulle lukijana yhden asian: kesällä en saa luetuksi. Lukujumi ja eräs pieni tuleva tyyppi sekoitti kesän luku-urakat siihen tahtiin että pidin ihan tarkoituksella blogilomaa ja keskityin suosiolla muihin asioihin. Paluu blogimaailmaan kävi syksyllä kuitenkin aika hitaasti, mutta nyt tässä loppuvuodesta blogi on päivittynyt jo hieman paremmalla tahdilla. Kesällä huomaan kiinnostuvani ulkoilusta ja puutarhailusta paljon enemmän kuin lukemisesta, joten en yritäkään nyt muuta jatkossa olla. Kesällä  puutarhaillaan ja talvella luetaan.

Vuosi on ollut lukemisen suhteen silti yksi antoisimmista. Vähääkään epäkiinnostavat kirjat on jäänyt nyt helpommin lukematta, ja huomaan miettiväni tarkemmin mitä oikeasti haluan lukea. Vahvat ja voimakkaat tarinat ovat vetäneet viime aikoina puoleensa, ja olenkin lukenut monta poikkeuksellisen upeaa kotimaista kirjaa ja iloinnut näistä upeista kirjamatkoista. En tänäkään vuonna kykene laittamaan kirjoja paremmuusjärjestykseen, mutta silti luettujen joukosta joka vuosi nousee aina muutamia todellisia helmiä ja huikeita teoksia. Alla kuva jossa on muutamia minulle tämän vuoden sykähdyttävimmistä lukuelämyksistä.


Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
Sirpa Kähkönen: Graniittimies
Haruki Murakami: IQ84 osa 1 & 2
Haruki Murakami: IQ84 osa 3
Anni Kytömäki: Kultarinta

Muita mieleenpainuneita kirjoja olivat Tommi Kinnusen Neljäntienristeys (joka ei blogiin asti valitettavasti päässyt, mutta sanon että huikea kirja!), Chimamanda Ngozi Adichien Purppuranpunainen hibiskus sekä Kjell Westön Kangastus 38.

Jonkinlaisia "kunniamainintoja" antaisin myös seuraaville:

Kati Tervo: Sukupuu
Sahar Delijani: Jakarandapuun lapset
Antti Heikkinen: Pihkatappi
Marisha Pessl: Yönäytös
Parinoush Saniee: Kohtalon kirja

Kyseiset kirjat eivät ehkä yltäneet ihan top-listoille, mutta pidin niiden lukemisesta joka tapauksessa paljon. Ja ne jäivät mieleeni.

Kotimainen kirjallisuus vs. käännöskirjallisuus

Tätä oli mielenkiintoista tarkastella lähempää. Olen aina ennen ollut enemmän kallellaan käännöskirjallisuuteen, mutta tekeekö sen blogi vai mikä sitten, mutta huomaan että luen vuosi vuodelta enemmän kotimaista kirjallisuutta. Ja hyvänen aika, kyllähän niitä huikeita kotimaisia teoksia on viime aikoina ilmestynytkin vaikka kuinka monta!

Kotimaisia kirjoja luin tänä vuonna 23 kpl (vuonna 2013 määrä oli 16 kpl) ja lisäksi muutamia suomalaisia tietokirjoja/harrastekirjallisuutta joita en sen kummemmin tuonut blogiini. Käännöskirjallisuutta tuli luettua 31 kappaleen verran. Vuoteen mahtuu kaunokirjallisten teosten lisäksi lastenkirjoja ja tietokirjoja jotka eivät blogiin asti päätyneet.

Käännöskirjallisuus on silti edelleen vahvasti blogissa mukana, vaikka kotimainen kirjallisuus on vähitellen nostamassa osuuttaan. Mielenkiintoista!

Mitäpä sitten vuonna 2015?

Sen osaan varmana sanoa, etten osaa luvata mitään. Alkuvuodesta blogi varmaan päivittyy vielä ihan kohtalaisesti, mutta keväästä eteenpäin tahti tulee suurella todennäköisyydellä muuttumaan radikaalisti kun pikku kirppu tulee maailmaan. Jännä nähdä kuinka lukemisen saa sovitettua tuohon uuteen elämäntilanteeseen, vai saako ollenkaan. Mutta kuten olen teille aikaisemminkin todennut, blogi elää kirjoittajansa mukana. Joskus on vähän hiljaisempaa mutta tämä bloggaaja ei ole kuitenkaan menossa minnekään.

Ensi vuonna minun on tarkoitukseni myös vihdoin ja viimein esitellä e-kirjan lukulaitettani Koboa. Alkumme ei lähtenyt toivotulla tavalla käyntiin vaikka Koboani kovasti odotinkin. Pieniä tutustumisongelmia on ollut kun miellän lukulaitteen ja raskauspahoinvoinnin yhdeksi ja samaksi asiaksi. Laite on päässyt nyt hieman pölyttymään laatikossani mutta ensi vuonna uudella mielenkiinnolla tutustutaan taas toisiimme!

Vakaa aikomukseni on myös lukea enemmän oman kirjahyllyni kirjoja. En tällä hetkellä tiedä kuinka monta lukematonta hyllyssäni on, mutta kyllä sinne hyvin osaan tasaiseen tahtiin uusia tuoda... Vielä en ole edes käynyt alennusmyynneissä. Ja noh, onhan niiden lukusuunnitelmien tekeminen vain niin ihanaa!

Kaiken kaikkiaan otan uuden kirjavuoden ilolla vastaan ja aion lukea niin paljon kuin se on vain mahdollista. Kirjaisaa vuotta 2015 kaikille!


15 kommenttia:

 1. Lukuvuotesi vaikuttaa hyvältä. Itsekin hitaasti koostan omaani...

  Ihanaa tulevaa vuotta ja pienen kirpun odotusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun näitä vuosikoosteita alkaa taas näkyä blogeissa, kiva kurkkia muiden ajatuksia :)

   Kiitos kovasti! Jänniä aikoja elellään ♥

   Poista
 2. Hyvää Uutta Vuotta teidän perheelle ja voimia kaikkeen uuteen. :) Olet lukenut monta sellaista kirjaa, jotka itsekin toivon ensi vuonna lukevani ainakin 1Q84, Kultarinta ja Graniittimies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! :)

   En voi kuin suositella noita sunnittelemiasi kirjoja. IQ84 meni niin minuun että näin siitä unta, enkä oikeastaan saanut edes unta ennen kuin olin sen lukenut :)

   Poista
 3. Ihania, kiinnostavia kirjoja olet listannut. Ylimmästä viisikosta olen lukenut kaikki, ja jokaisen olen hyväksi havainnut.
  Onpa mielenkiintoinen vuosi alkamassa. Ihanaa odotusta ja kaikkea hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla että lista on sinulle entuudestaan tuttu, ja kirjat hyviksi havaittu. Kyllä, jänniä aikoja eletään ja saas nähdä miten lukeminen onnistuu siinä ohessa. Eiköhän aina jostain joku rako lukemiselle löydy :) Kiitos kovasti, ja kaikkea mahtavaa sinullekin vuoteen 2015!

   Poista
 4. Hieno lukuvuosi, minullekin 1Q84 oli vuoden hienoimpia kokemuksia. Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuvuodesta kehkeytyi tosiaan hieno, ja ihan mahtavaa että sinullekin IQ84 oli huikea lukukokemus! Sitä ei voi kuin suositella kaikille. Iloa vuoteen 2015!

   Poista
 5. Onnea raskauden loppuvaiheeseen! Jännä että sinulla aiheutti lukulaite pahoinvointia, minulla puolestaan kirjat. Nyt mietin, olisiko minulle silloin siis sopinut e-kirjat paremmin! Ps. Hieno kirjasaalis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti! Tosiaan, lukulaite fiilistelyni meni ihan penkin alle kesällä kun helteet + lukulaite muodostivat yhdessä sen verran huonon olon että en ole vieläkään voinut tarttua laitteeseen... Uusi yritys sitten kun vauva putkahtaa maailmaan :)

   Poista
 6. Hieno kirjavuosi näyttää sinullakin olleen :): Neljäntienristeys tulee olemaan minunkin top-listallani kunhan saan sen loppuun väsättyä.

  Onnellista uutta vuotta ja pienen kirpun odotusta♥.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanna! ♥

   Kirjavuodesta tuli tosiaan hieno. Todella hyviä kotimaisia kirjoja tuli luettua, kuten tuo Neljäntienristeys :)

   Poista
 7. Minäkin jäin yhden kirjan päähän Goodreadsiin asettamastani tavoitteesta, mutta ei se mitään, luin silti hieman enemmän kuin viime vuonna :)

  Sinun vuoden suosikeistasi olen lukenut vain muutaman: Neljäntienristeyksen, joka oli niin hieno, yksiä suosikkejani tältä vuodelta, Yönäytöksen, josta en niin innostunut, ja Jakarandapuun lapset, joka ei jäänyt mieleeni kovinkaan kiinnostavana. Mutta monet muut lukemistasi kirjoista vaikuttavat sellaisilta, jotka haluaisin itsekin lukea, etenkin Kytömäen Kultarinnan! Toivottavasti ensi vuonna :)

  Onnellista uutta vuotta, se varmasti tuleekin olemaan antoisa pienen kirpun ilmaantuessa maailmaan!

  VastaaPoista
 8. Voih, 1Q84! Ihanaa alkavaa kirjavuotta <3

  VastaaPoista
 9. Olipa kattava katsaus, tätä oli kiva lukea! Itselläni paras aika lukea taitaa olla syksy. Kesäisin tosiaan viipottaa enemmän muissa jutuissa ja matkustelee, jolloin lukeminen jää hieman vähemmälle.

  Olet lukenut kiinnostavia kirjoja. Oi oi, Kangastus 38 oli viime vuonna suurin kirjarakkauteni <3 Minulla on tällä hetkellä Westö-vaje, pitäisi lukea hänen vanhempaa tuotantoaan. Olet antanut kunniamainintoja monelle sellaiselle, joka minua kiinnostaa juuri blogeissa annettujen positiivisten palautteiden ansiosta. Esimerkiksi Pihkatappi ja Sukupuu ovat sellaisia, jotka haluaisin tänä vuonna lukea.

  Kaikkea ihanaa niin kirjalliseen vuoteesi kuin muutenkin <3

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥