sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Kun Kobo tuli taloon


Minun on pitänyt kirjoittaa ajatuksiani e-kirjan lukulaitteesta, tarkemmin Kobosta, jo aikaisemmin mutta vasta nyt kun laite on ollut minulla jo melkein vuoden, saan vihdoin kirjoitettua aiheesta. Matkalle e-kirjojen maailmaan tuli pieni mutka, kun masuasukkini päätti ettei tykkää lukulaitteesta. Niin järjettömältä kuin se kuulostaakin, laite sai minussa aikaan huonon olon. Heinäkuussa syntymäpäivälahjaksi saamani laite jäi siis odottamaan parempia aikoja useaksi kuukaudeksi.

Tammikuussa sitten kaivoin Kobon uudestaan esille ja päätin kokeilla uudemman kerran sen käyttöä. Masuasukki ei ollut enää moksiskaan laitteen käytöstä. Hämmästys oli suuri kun tajusin että akkua oli vielä jäljellä vaikka kuinka paljon, vaikka olin käyttänyt laitetta viimeksi heinäkuussa! Akun kesto on todellakin aivan järjetön.

Jouduin kaivelemaan hieman muistiani Kobon käytön suhteen ja e-kirjojen siirtämistä laitteeseen, kun jouduin asentamaan tarvittavan Adobe digital editions -ohjelman uudestaan kokonaan uudelle koneelle. Elisa Kirjan sivuilla on muuten hyvin seikkaperäiset ohjeet e-kirjojen lataamisesta koneelle ja lukulaitteelle. Näitä ohjeita seuraamalla onnistuin minäkin.

Minun Koboni on mallia Aura HD, ja Tilasin sen Pixmanian kautta. Käytännössä laite tuli muistaakseni Saksasta. Muistelisin että maksoin siitä noin 150 euroa. Nyt olen yrittänyt bongailla eBaysta Kobooni kivoja kuoria, mutta silmiini osuneet kivat värit olivatkin loppuunmyytyjä. Höh. Perusmusta on niin tylsä, joten etsintä jatkuu.

Miksi sitten juuri Kobo? Kolusin pitkään internetiä ja etsin sopivaa lukulaitetta. Luin arvosteluja ja mietin mikä olisi minun käyttööni juuri se oikea. Valintani kohdistui Koboon pitkälti sen vuoksi, että se oli ensinnäkin saanut hyviä arvosteluja (varsinkin Anna Marian juttu vakuutti) ja toisekseen sille pystyi lataamaan ePub-tiedostoja joita esimerkiksi Elisa Kirjan kirjat ovat. Itse luen suomeksi ja tämä oli tärkeä seikka.


Kobo on hyvän kokoinen ja sopii hyvin käteen. Fontin kokoa saa muutettua omille silmille sopivaksi, sekä valotusta. Päivisin taustavaloa ei tarvitse, mutta hämärässä lukeminen on tietenkin asia erikseen. Jos ei halua häiritä vieruskaveria yövalolla, riittää kun laittaa Koboon valon niin näkee hyvin lukea. Täytyy muistaa, että lukulaitteiden valo on eri asia kuin esimerkiksi tablettien tai kännyköiden, jotka rasittavat silmiä paljonkin. E-kirjojen lukemiseen suosittelen tosiaan ihan siihen tarkoitettua lukulaitetta. Muutamia kirjoja tabletilla lukeneena koen lukulaitteen paljon kätevämmäksi.


Kobo on siis erittäin mainio laite. Sen käyttö on helppoa, akun kesto huippua ja se koukuttaa. Kobo näyttää lukutahtisi tunneissa, kesken olevan kirjan luettuna prosenteissa, sekä luettujen ja kirjastossa olevien kirjojen määrän jo heti aloitussivulla. Kobossa on paljon hyviä ominaisuuksia ja minulla on tunne etten tiedä vielä edes niitä kaikkia.

Täytyyhän laitteessa nyt jotain huonoakin olla, eikö niin? No muutamia miinuksia kieltämättä löytyy. Esimerkiksi se että kaikki on mustavalkoista. Kirjan kansien kuvaaminen on tylsää puuhaa, ja aionkin jatkossa käyttää e-kirjojen arvosteluissa kustantamoiden kansikuvia (väriä elämään ja silleen). Toinen on hitaus. Kobossa on kosketusnäyttö, mutta se ei toimi niin nopeasti kuin mihin puhelimen kanssa on tottunut. Kuitenkin oikeastaan aika pieniä juttuja.

Kobo on hyvä lisä tavallisten kirjojen kaveriksi. Pidän ajatuksesta, että voin kantaa kokonaista kirjastoa laukussani mukana. Sen kuin lataa laitteen täyteen lempikirjojaan ja nauttii niistä missä vaan. Eikä vie tilaa!  En usko, että tulen koskaan siirtymään e-kirjoihin kokonaan, mutta kyllähän ne ovat vallan käteviä. Rakastan edelleen fyysistä kirjaa kädessäni, mutta joskus on kiva kokeilla muitakin formaatteja. Ja kuinka kätsänäppärää ottaa matkalle mukaan tällainen tehopakkaus!

(Vielä selvennykseksi tähän loppuun: vaikka mainitsen Elisa Kirjan tässä pariin otteeseen, ei tämä ole mikään mainos, olen vain itse tykästynyt käyttämään juuri tätä kyseistä yritystä e-kirjojen hankinnassa. Kobolla on itsellään myös verkkokauppa josta kirjoja voi tilata, kylläkin vain englanniksi.)

Joko sinulta löytyy lukulaite?

5 kommenttia:

 1. Eipä löydy lukulaitetta vielä, mutta kovasti sellaisesta haaveilen. Tähän saakka olen lukenut e-kirjani iPadilla, mutta se on lukemiseen kovin painava ja Koboon verrattuna varsinainen virtasyöppö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin ennen lukulaitetta tabletilta, ja oli se vähän hankalaa. Ei mahdotonta mutta hankalaa. Kobo on niin paljon parempi käteen ja akun kesto on kyllä jotain aivan käsittämätöntä! Eli Koboa voin lämpimästi suositella kun lukulaitetta alat hankkimaan ;)

   Poista
 2. Sulla on Pertin kaveri! Itse sain Pertin, siis oman Kobo Aurani synttärilahjaksi maaliskuun lopussa, ja olen kyllä tykännyt kovasti. Minäkin rakastan oikeaa kirjaa kädessä, ja niitä luen eniten, mutta piru vie: on lukulaite kätevä! Esimerkiksi silloin, kun huomaa Elisa kirjan kirjeessä että jokin himottava uutuus on ilmestynyt, niin sitten vaan klikkailee itsensä ostamaan kirjan, vuorokaudenajasta riippumatta, ja ryhtyy lukupuuhiin! Parasta! <3 Ja tietenkin, reissussa lukulaite on tosi kätevä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pertti! Ihana :D Munkin täytyy varmaan keksiä omalle Kobolleni nimi!

   Niin kätsänäppärä laite. Oon kyllä tykännyt! Elisan sivuilla saa hyvin kulutettua aikaa kun etsii luettavaa, saisi ne e-kirjat silti olla halvempia... Itse olen toistaiseksi ostanut vain tarjouskirjoja. Mutta tosiaan tuo, että jos jonkun uutuuden haluaa heti, sen saa klikattua heti itsellensä eikä tarvitse odotella :)

   Poista
 3. Kivoja kansia on Gecko Coversilla: http://www.geckocovers.com Toimitus on nopea.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥