keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Karoliina Timonen: Kesäinen illuusioni

Karoliina Timonen: Kesäinen illuusioni
WSOY 2015
Kansi Anna Makkonen
Arvostelukappale kustantajalta

"Olin alkanut kuvitella, millainen mies saarella asui, ja tänään olin erityisen tietoinen hänestä. Yksinäisyyttä oli kestänyt jo kauan ja helle oli niin loputon."

Klarissa on paennut kesäksi Saimaalle Piiliniemeen, pienelle saarelle, josta toivoo löytävänsä paitsi kirjoitusaikaa myös aikaa jäsentää ajatuksiaan jumiin ajautuneesta avioliitostaan. Aviomies Mikael on jäänyt lasten kanssa kotiin ja Klarissan on tarkoitus viettää kesänsä yksin. Vastapäiselle saarelle ilmestyy eräänä päivänä kuitenkin suuri moottorivene ja sen kyydissä charmantti mies Olavi, joka valtaa Klarissan ajatukset, eikä kirjoittamisesta tahdo tulla mitään. Helle tekee olon levottomaksi ja kuumaksi, jokainen kohtaaminen on jännittyneen latautunut. Olo on myös epätodellinen: kuka puhuu totta ja mikä oikeasti on totta?

Kesäinen illuusioni on niitä kirjoja jotka sopivat täydellisesti mukaan riippukeinuun luettavaksi. Itse luin kirjan terassillamme kuumana kesäpäivänä, joten tunnelma oli täydellinen. Älä anna kesäisen kepeän kannen hämätä, sillä kevyen tarinan sijaan kansien väliin kätkeytyy tiivis ja koukuttava psykologinen jännitysnäytelmä. Helteisessä päivässä väreilee koko ajan jotain muutakin, ja se saa jännityksen kohoamaan ja niskakarvat kevyesti pystyyn, sillä tavalla kuin kesäisenä päivänä uimisen jälkeen kuumuuden poistuessa keholta voi käydä. Pienesti, ja hienovaraisesti.

Kirja on mukavan tiivis ja juuri sellainen pienisuuri-kirja. Todella taitavasti ja koukuttavasti kirjoitettu, turhia elementtejä lisäämättä. Mielessäni näin kalliot ja saaren, ja elin mukana kirjan latautuneessa ilmapiirissä. Kesäinen illuusioni kestää hyvin toisenkin lukukerran, eikä kirja todellakaan ole mikään valmiiksi pureskeltu tapaus. Kirja haastaa lukijansa.

Karoliina Timonen on tuttu Kirjava Kammari -blogistaan, ja on aikaisemmin kirjoittanut kirjan Aika mennyt palaa, josta pidin myös kovasti. Karoliina on mielestäni niitä kirjailijoita, jotka kirjoittavat kansainvälisesti, ja hänen kirjoissaan on aina vähän jotain enemmän. Ja ennen kaikkea erilaista.

Kirjan on lukenut myös Krista

6 kommenttia:

 1. Tämä on hieno kirja. Tiivis, tunnelmaltaan kesää ja vaaraa huokuva, kieleltään niin kaunis.

  Voih. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä! Ja aivan täydellinen kirja kesään ♡

   Poista
 2. Hyvin sanottu, pienensuuri kirja. Sitä tämä kyllä oli! <3 Seuraavalla kirjastoreissulla lainaan esikoiskirjankin, sen verran alkoi sekin kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ♡
   Suosittelen esikoiskirjaa, pidin siitä todella paljon! :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä postauksesta! Tämä meni heti ostoslistalle ;)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥