lauantai 14. toukokuuta 2016

Nele Neuhaus: Lumikin on kuoltava

Nele Neuhaus: Lumikin on kuoltava
WSOY 2016
Suomennos Veera Kaski
Kansi Martti Ruokonen
Saksankielinen alkuteos Schneewittchen muss sterben
Arvostelukappale kustantajalta


"Olen istunut tuomioni, ja nyt olen palannut." Hän katsoi kiusaantuneita kasvoja, alas luotuja silmiä. "Sopi se sitten teille tai ei." 

Pieni saksalaiskylä vuonna 1997. Kaksi 17-vuotiasta tyttöä, Lumikki ja Laura, katoavat jäljettömiin ja syyttävä sormi osui heistä toisen poikaystävään, Tobiakseen. Todisteet tuntuvat pitävän paikkansa vaikka Tobias itse ei muista tapahtumista mitään. Tobias joutuu vankilaan syytettynä tyttöjen murhasta ja tulevaisuus romahtaa paitsi häneltä myös monelta kyläläiseltä loppuelämäksi.

Vuosia myöhemmin Tobias vapautuu ja palaa kotiinsa. Hän kohtaa surullisen näyn, kun oma kotitila on romahduspisteessä hänen vanhemmistaan puhumattakaan. Mikään ei ole kuin ennen eikä Tobias ole todellakaan tervetullut takaisin, siitä pitävät kyläläiset huolen. Kun jälleen uusi nuori tyttö katoaa, on aihetta kauhuun. Toistaako historia itseään?

Samalla kun Tobias palaa piinaavien muistojen kotikyläänsä, putoaa hänen äitinsä kävelysillalta alas. Vaikuttaa siltä, että hänet tyrkättiin liikenteen sekaan väkisin. Tapausta alkavat tutkia poliisit Pia Kirchhoff ja Oliver von Bodenstein, ja pian he huomaavatkin että taustalta löytyy paljon muutakin ja pienen kylän paikalliset asukkaat tiivistävät rivinsä. Tobiaksen ja kadonneiden tyttöjen tapaus on yllättäen jälleen auki.

Kesää kohti mentäessä alkaa dekkareiden lukeminen olla jälleen ajankohtaista, minulle nimittäin juuri kesä on parasta aikaa lukea dekkareita. Voikin sanoa että olin jopa hieman täpinöissäni kun sain postilaatikkoon iloisen yllätyksen Nele Neuhausin läpimurtoteoksesta Lumikin on kuoltava.

Lumikin on kuoltava on todella koukuttava kirja. Neuhaus pitää jännitystä yllä kutkuttavalla tavalla, eikä tarina ole missään vaiheessa liian raaka. Mutta mukaansa se tempaa! En ole varma, onko tämä kyseinen kirja kirjasarjansa ensimmäinen, Goodreadsin mukaan kyseessä olisi jo neljäs osa, joten se mahdollisesti selittää sen että Neuhaus ei liikoja esittele tai jaarittele poliisien yksityiselämästä vaikka se läsnä onkin. Juoni etenee jatkuvalla hyvällä temmolla ja harmittelin, että minulta meni muutama päivä lukemiseen vaikka tämä on juuri niitä kirjoja jonka voi ahmia päivässä.

Koko juoni on kiehtova ja totaalisen solmussa heti alussa, onhan kirjassa mukana koko kyläyhteisö ja tuntuu että heistä harvalla on hyviä taka-ajatuksia. Siksi pallottelinkin jokaisen kohdalla epäilysteni kanssa mutta vaikka olinkin jossain vaiheessa jo selvittänyt mielessäni syyllisen, mutta se mitä olin jo päässäni kehitellyt, ei todellakaan ollut koko totuus. Nimittäin "Altenhainissa, tässä idyllisessä pikkukylässä, jota hän oli pitänyt tylsimpänä ja kuolleimpana paikkana koko maailmassa, asui armottomia, brutaaleja hirviöitä, jotka olivat naamioituneet keskiluokkaiseen harmittomuuteen."

Dekkarinnälkään täydellistä lukemista, ja kirjasarja jota mielelläni tulen lukemaan jatkossakin.


12 kommenttia:

 1. Tämä ei todellekaan ole kirjasarjan ensimmäinen osa. Luin sen ensimmäisen muutama vuosi sitten. Ehkä suomentaminen on aloitettu tästä kirjasta siksi että siitä on tullut Neuhausin läpimurtoteos muuallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margit, sitä tosiaan ajattelinkin. Saas nähdä tullaankin Neuhausia suomentamaan jatkossakin. Sinänsä erikoista (olkoonkin että kyseessä läpimurtoteos), että aloitetaan keskeltä kirjasarjaa suomentaminen :)

   Poista
 2. Tämä kyllä kiinnostaa valtavasti. Haluttaisi hirveästi lukea joku hyvä dekkari. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi siihen tarkoitukseen just passeli! Eikä kuitenkaan sellainen raaka tapaus ollenkaan. Sivut silti kääntyvät tiuhaan tahtiin... ;)

   Poista
 3. Kuulostaa lupaavan hyvältä. :) Koukutusdekkareita ei voi olla liikaa... eli kyllä tämän on kesän lukupinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieroa ja koukuttavaa tämä on, joten lukupinoon vain ;)

   Poista
 4. Ooh, pidit tästä näin paljon! Mietin, että lukisinko kesädekkarina vaiko en. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en mikään mahdoton dekkari-ihminen ole, mutta kesään ne kuuluvat ja tämä oli siihen just passeli! :) Pidin todella paljon siitä että juoni oli kiero ja koukuttava eikä inhottavuuksilla mässäilty. Kannattaa kokeilla ;)

   Poista
 5. Itsekin tätä kehuin, kuinka virkistävää että kirja on jännittävä ilman irtileikattuja raajoja ja elimiä... Jostain syystä nämä suljetun huoneen / tiiviin kyläyhteisön mysteerit toimii aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henna, juuri näin! Minusta tässä oli tunnelmaa ihan toisellla tavalla kun juoni oli kiero, solmussa ja pahuus asui kylässä kaiken keskellä... eikä inhottavuuksilla mässäilty.

   Poista
 6. Kiinnostuin tästä vasta viime viikolla ja pyysin tämän ja sain vahvistuksen. Nyt sitten vain odotan tätä. Tämä vaikuttaa hyvälle. Joskus on hyvä nollata itsensä dekkarilla.

  VastaaPoista
 7. Mä hyydyin alkumetreillä, mutta ajoitus taisi olla väärä... Postauksesi innoittamana mun on kokeiltava tätä uudelleen :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥