maanantai 19. joulukuuta 2016

Matt Haig: Poika nimeltä Joulu

Matt Haig: Poika nimeltä Joulu
Kuvitus Chris Mould
Aula & Co, 2016
Suomennos Sarianna Silvonen
Englanninkielinen alkuteos A Boy Called Christmas
Arvostelukappale kustantajalta


Mahdotonta.
- Vanha tonttukirosana


Poika nimeltä Joulu kertoo tarinan isästä ja pojasta nimeltä Nikolas, tontuista, lumesta ja tietenkin siitä, kuinka joulupukista tuli joulupukki. Poika nimeltä Joulu sijoittuu Suomeen, "kaukaisen synkkään ja lumenpeittämään korpeen", jossa tämä vauhdikas jouluseikkailu saa alkunsa. Ja tämä tarina onkin (toki tositarinansa lisäksi myös) jotain hieman erilaisempaa kuin mihin on totuttu. Yleensä joulupukista kertovat tarinat ovat useimmiten kauniita ja ehkä vähän siloteltujakin (todennäköisesti ja ymmärrettävästi lapsia ajatellen), mutta tässä joulutarinassa meininki onkin astetta rajumpaa. Vai mitäpä tuumit vihaisista ja ilkeistä tontuista? Entä tonttuja syövistä jättiläisistä? Tai siitä, että tontuilla on vankila, ja siellä sattuu olemaan tonttu joka tykkää räjäytellä päitä? Aivan, suorastaan hillitöntä, mutta oikeasti aika hauskaa luettavaa! Eihän tällaiseen joulutarinaan ole totuttu.

Katja kirjoitti vähän aikaa sitten, kuinka hänen esikoiselleen kirja oli mahdollisesti parasta tänä vuonna luettua sen lisäksi, että se myös pisti naurattamaan hurjista juonenkäänteistään huolimatta. Tulin nimittäin kirjaa lukiessa pohtineeksi kuinka tarina lopulta iskee lapsiin, sillä meno on melkoista ja kirjassa on myös muutamia hyvin surullisiakin kohtia. Mitä ilmeisemmin tarinan vetävyyttä ei siis kannata epäillä lasten kohdalla kun se vei näin vähän vanhempaakin lukijaa. Erityisen ilahduttavaa tarinassa oli myös Chris Mouldin kuvitus, joka toi tarinaan lisää syvyyttä hauskoine yksityiskohtineen.

Poika nimeltä Joulu jää meillä ehdottomasti odottamaan pikku kirppuni varttumista, hauska tulevaisuudessa lukea hänen kanssaan yhdessä tätä tarinaa, jota kannessakin tituleerataan uudeksi jouluklassikoksi. Ehkäpä tosiaan! Vauhdikkaan seikkailun lisäksi Poika nimeltä Joulu on nimensä mukaisesti tarina pojasta nimeltä Joulu, josta lopulta kasvaa kaikkien tuntema Joulupukki. Se on tarina ystävyydestä, ilosta, surusta ja joulun sanomasta. Ja tietysti siitä, että kaikki on mahdollista.


"Mahdottomuus on vain mahdollisuus, jota ei vielä ymmärrä."

3 kommenttia:

 1. Näitä jouluklassikoita sen kuin siunaantuu lisää, koko joulukuu ollaan jo luettu 7veen kanssa vanhempia jouluklassikoita! Mutta miten voi aivan uuden julistaa jo nyt klassikoksi, sitä jäin miettimään... Eikös tämä ole alkuperäiskielelläkin ihan uusi kirja? Anteeksi jos nipotan ;) /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Mari, kun kommentoit!

   Kirjan kannessa on tosiaan mainostettu kyseessä olevan mahdollinen uusi jouluklassikko, mutta sehän jää sitten nähtäväksi käykö näin oikeasti :) Kyseessä on ihan uusi kirja, ja vasta vuosien päästä näkee jääkö tämä tarina elämään ja nousemaan klassikon asemaan.

   Ihanaa joulun odotusta!

   Poista
  2. Itse myös pidin tästä kirjasta, vaikka meno menikin välillä melko hurjaksi ;) Anyway, kirja sopii myös loistavasti luettavaksi BFF-lukuhaasteeseen, jossa on tarkoitus lukea kirjoja, joiden yhtenä tärkeimpänä tekijänä on ystävyys! :)
   https://arcakiraniia.blogspot.fi/2016/11/bff-lukuhaaste-201116-1422017.html
   Jouluisin terveisin:
   KiraNiia @ Arca Fabulorum - Tarina-arkku

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥