sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Helsingin kirjamessut

Helsingin kirjamessut kutsuvat joka vuosi tätä kirjahullua, ja niin myös tänäkin vuonna. Messuilla vietin kaksi päivää, perjantain ja lauantain, ja voi että kuinka hienoja päiviä ne olivatkaan. Olen ihan pökerryksissä! Jotain messuinnosta kertoo se, että unohdin molempina päivinä kameran, ja olin onnettoman kännykkäni varassa. Yritän nyt näillä kuvamuokkauksilla hämätä ovelasti kuvia paremmiksi kuin mitä ne ovat.

Aloitin perjantain messut seuraamalla Kanava- tietokirjapalkinnon jaon. Vuoden 2013 Tietokirjapalkinto meni Petteri Pietikäiselle teoksesta Hulluuden historia. Vaikutti todella mielenkiintoiselta luettavalta, täytyy jossain vaiheessa tutustua paremmin.

Palkinnon jaon jälkeen jälkeen lähdin kiertelemään messuosastoja, ja tutkimaan tietenkin kirjatarjontaa. Paljon oli messutarjouksia, esimerkiksi Suomalaisen kirjakaupan ja Akateemisen kirjakaupan osastoilta sai -20% alennusta kirjoista. Paljon olisi ollut kirjoja joita olisin halunnut haalia kassin täydeltä, mutta maltoin mieleni ja kirjaostokseni olivatkin todella maltilliset. Näistä lisää lopussa.

Kirjojen kiertelyn jälkeen oli hyvä aika käydä tutustumassa ruokamessujen tarjontaan, kirjaimellisesti. Mukaan lähti aivan taivaallisia aurinkokuivattuja tomaatteja, parmesan-juustoa sekä After Eight Fudgea. Nam.

Lauantaina meno olikin messuilla jo melkoista, ja pieni ihmispelko siinä meinasi päästä valloilleen kun tajusi ihmismäärän tuplaantuneen edellisestä päivästä. Rohkeasti kuitenkin sekaan vaan.

Lauantaina olin päättänyt keskittyä divareihin, ja hetken kiertelyn jälkeen huomasin että ensimmäinen tapahtuma olisi alkamassa pian ja kiiruhdin Aino-saliin kuuntelemaan ajatuksia jaetun lukemisen lumosta, jossa keskusteltiin lukupiireistä ja kirjablogeista. Keskustelussa mukana olivat kirjabloggaajat Katja Jalkanen ja Taika Dahlbom, kriitikko Suvi Ahola ja lukupiirin vetäjä Seija Nummijoki. Keskustelu oli hyvin mielenkiintoista ja sitä olisi voinut jatkaa pidempäänkin ellei aika olisi loppunut kesken. Harmi että tämä oli samaan aikaan kun Mika Waltari lavalla olisi ollut naisdekkaristeja, olisi ollut kiva kuunnella myös Leena Lehtolaista, Outi Pakkasta ja Vera Valaa.

Siirryin uudestaan divareiden maailmaan ja uskaltauduin tungokseen selaamaan Vantaan Antikvariaatin kahden euron pöytiä. Pöydissä olisi varmasti ollut vaikka ja mitä mutta se ihmismäärä, jälleen kerran. Yhden ihan huipun kirjalöydön pöydästä tein, ja siinä on nyt jo omistuskirjoituskin kirjailijalta!

Siirryin pöytien luota siis pian pois ja suuntasin kuuntelemaan Ylen osastolle Riikka Peloa, Marisha Rasi-Koskista, Anne Leinosta ja Pasi Ilmari Jääskeläistä. Tilaisuutta oli mukava kuunnella ja aika hurahti todella nopeasti heitä kuunnellessa. Itseäni lähtökohtaisesti kiinnosti kuulla Jääskeläistä, olinhan juuri samana aamuna lukenut viimeiset sivut upeasta Sielut kulkevat sateessa -romaanista.

Tässä vaiheessa päivää tajusin että jotain pitäisi mahdollisesti syödäkin, ja terveellinen lounas kuittaantui pehmiksellä. Sokerit siis kohdilleen ja kohti Atena-kustantamon järjestämää kirjailijatapaamista kirjabloggareille Pasi Ilmari Jääskeläisen kanssa. Paikalla oli todella paljon bloggaajia ja oli kiva saada useille blogeille kasvot. Tämä oli itselleni hieman jännittävä tilanne, sillä olin mukana nyt ensimmäistä kertaa tapaamassa muita kirjabloggaajia. Oli todella kiva tilaisuus, joka sai heti alussa dramaattisen aloituksen tarjoilupöydän kaaduttua, ja viinien lennettyä lattialle. Siivooja aloitti työnsä ottamalla ensin kaaoksesta valokuvan.


Iloinen ja mukava kustannustoimittaja Kanerva Eskola kertoi aluksi millaisia asioita ennen kirjan painoon menemistä liittyi, ja pian keskusteltiinkin kirjablogeista ja kirjojen näkyvyydestä, oli oikein mielenkiintoinen keskustelu. Tilaisuuden jälkeen sain vielä nimmarin, kylläkin Pasin Harjukaupungin salakäytävät -kirjaan. Piti ottaa kotoa mukaan nimmaria varten oma kappaleeni Sielut kulkevat sateessa, mutta näppärästi unohdin sitten senkin eteiseen lähtiessä. 
Kiitos Atenalla kivasta tilaisuudesta ja messulipusta!

Messusaalis oli tänä vuonna hyvin maltillinen, vain kolme kirjaa lähti mukaan joista yhtä olin tietoisesti tullut hakemaankin. Ilona Pietiläisen Lumoava joulu oli pakko saada, aivan ihana kirja! Jouluvaihe alkaa ilmeisesti muutenkin olla jo aika vahvasti päällä, kun ostin vielä iki-ihanan Mauri Kunnaksen yhteisniteen Joulutarinat. Todellinen löytö oli vielä Pasi Ilmari Jääskeläisen Harjukaupungin salakäytävät, jossa on nyt nimmarikin :)

Ihanat kaksi päivää takana, ensi vuonna taas uudestaan! ♥♥

12 kommenttia:

 1. Hienot messupäivät sinullakin! Riikka Peloa minäkin olisin mieluusti kuunnellut, mutta en millään saanut aikatauluun sopimaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hienot messut tosiaankin :)
   Haastattelu oli todella mielenkiintoinen, ja mietin olisinko ostanut Pelon kirjan mutta jäi vielä hankkimatta. :)

   Poista
 2. Ihanat messukuvat. Oli hauska tavata ja saada kasvot nimelle blogin takaa. :)

  Mukavaa, että kävit kuuntelemassa myös Jaetun lukemisen lumoa. Keskusteluaika oli tosiaan harmillisen lyhyt. Vaikka ostit kirjoja maltillisesti, niin ostit hyviä. Minä muuten ostin Riikka Pelon kirjan - vihdoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olisihan noissa kuvissa ollut hieman parantamisen varaa, sinulla taas oli aivan mielettömät kuvat! :)
   Teidän keskustelunne oli todella mielenkiintoinen, hyvin olisi voinut kuunnella pidempäänkin! Minua jäi vähän kaihertamaan tuo Pelo, mietin heitä kaikkia kirjailijoita kuunnellessa että voisin Pelon kirjan ostaakin, mutta jäi vielä mietintämyssyyn...kiinnostaisi kyllä kovasti. Ja oli kyllä kiva nähdä livenä :)

   Poista
  2. Hienoa Katja, että ostit Pelon, joka on minulle ihan yhtä kova juttu kuin viime vuoden Vieraan lapsi.

   Poista
 3. Oo tuota Kunnaksen Joulutarinat -kirjaa olen himoinnut.. Se on huippu!
  Kiva lukea muiden kokemuksia messuilta, kun itse en Helsinkiin asti päässyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tiedätkö minäkin olen tuota himoinnut, ja sittenkun Suomalaisen kirjakaupan osastolla kaikki kirjat olivat halvennuksessa, oli pakko nappaa mukaan. Olen ihan Kunnas -fani!
   Messut olivat kyllä ihan huikeat, vaikka ihmispaljous vähän pääsi ahdistamaankin. Ensi vuonna sitten taas uudestaan! :)

   Poista
 4. Sun kaikki messuhankinnat ovat huippua! Minäkin olisin ostanut nuo ellei niitä jo olisi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilonan kirjaa menin ihan tietoisesti hakemaankin, kiitos vinkistä siis! ;)

   Poista
 5. Kivat kuvat! :) Oli hauskaa saada sinulle kasvot - vaikkakin tajusin jälkikäteen ettemme tainneet jutella missään vaiheessa, itse kun lähdin vielä Atenan tilaisuudesta kesken pois. Atenan tilaisuus oli kyllä kiva, ja sen dramaattinen aloitus jää takuulla mieleen pitkäksi aikaa. :D

  Hyviä kirjojakin olet ostanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin tunnustan olleeni aika jännässä kun näin uusia kasvoja niin paljon, ja monien kanssa kyllä jäi vielä ihan moikkailun asteelle. :) Ja kyllä, olipahan aloitus tilaisuudelle, legendaarista! :D
   Olin muuten aika tyytyväinen noinkin maltilliseen kirjasaldoon tällä kertaa, olin varautunut pahempaankin hurahtamiseen ;)

   Poista
 6. Oi, onpa ihanan jouluisia kirjalöytöjä! Ja Harjukaupunki. <3

  Minua harmittaa, kun en ehtinyt moikata sinua Jääskeläisen tilaisuuden jälkeen. Sain sinulle kyllä kasvot. ;) Vaihdoin nopsaan sanoja ja kiiruhdin katsomaan Haahtelaa. Ensi kerralla sitten. :) Voih, messuilla viettäisi kevyesti koko viikonlopun...

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥