maanantai 14. lokakuuta 2013

Riitta S. Latvala - Ahtaan paikan kammo

Riitta S. Latvala - Ahtaan paika kammo, Robustos 2013.
Kansi Johanna Lumme


"Onni on tässä ja nyt, eikä vuojen piästä."

Ahtaan paikan kammo sai kiinnostumaan kirjasta sen aiheen vuoksi. Kymmenessä novellissa seurataan ihmisten selviytymistä elämän käännekohdissa kuten he parhaiten taitavat. Jotkut putoavat ja jotkut porskuttavat eteenpäin edes huomaamatta omaa onnekkuuttaan. Miten menestyä, kun koulutuskaan ei takaa enää automaattista pärjäämistä? Nämä ovat asioita joita mietin tällä hetkellä omassa elämässänikin, ja siksi halusin tarttua kirjaan.

Ahtaan paikan kammo sisältää hyvin erilaisia novelleja, jotka on jaoteltu seuraavasti; Irti, Itsestä kiinni, Tarkoitus pyhittää, Vallatonta menoa, Yksin ja Esirippu. Suosikiksi nousi murteella viännetty Pojasta polvi paranee. Jokaisesta novellista löytyy paljon tulkittavaa, ja uskonkin että muutamilla lukukerroilla novellit aukeaisivat uusilla tavoilla ja merkityksillä. Novelleissa näkyy paljon epäoikeudenmukaisuutta muun muassa työttömyyden, yksinhuoltajuuden ja ulkomaalaisen asemasta Suomessa.

"Minä olen maailman onnellisin ihminen, hän ajatteli.
Paitsi silloin kun satun olemaan universumin onnettomin."

Olen ollut aina melkoisen huono lukemaan novelleja, lyhyet kertomukset tuppaavat jäämään mielessäni aina keskeneräisiksi ja eteneminen on kovin verkkaista vaikka kirja itsessään ei olisi kovin pitkä. Novellista toiseen siirtyminen on aina ollut kohdallani haastavaa, aina ajatuksissani olen vielä kiinni edellisessä. Tämän takia myös Ahtaan paikan kammo kesti käsissäni kauan. 

Latvala on kirjailijana minulle entuudestaan tuntematon, ja hän on ennen tätä novellikokoelmaa kirjoittanut romaaneja. Ahtaan paikan kammossa on monia hyviä hetkiä, mutta myös niitä jotka eivät ensimmäisellä lukukerralla täysin auenneet, ja joissa on paljon tulkinnan varaa miten henkilön lopulta käy. Odotin teokselta enemmän, varsinkin, kun koin aiheen sopivan omaan elämäntilanteeseeni juuri nyt hyvin. Olisinko kaivannut jonkinlaista tukea kirjalta tai jopa suoranaisia vastauksia onnellisuuskysymykseen? Ehkä, ja juuri siksi tämä ei päässyt täysin säväyttämään tavalla jota odotin, vain muutama tarina nousi ylitse muiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥