tiistai 29. lokakuuta 2013

Pasi Ilmari Jääskeläinen - Sielut kulkevat sateessa

Pasi Ilmari Jääskeläinen - Sielut kulkevat sateessa
Atena 2013
Kansi Jussi Karjalainen

Nyt on sellainen hetki bloggaajalla, etten edes tiedä mistä aloittaisin tämän postauksen kirjoittamisen. Olen ollut niin intensiivisesti mukana kirjan maailmassa, ja kirjamessutkin pitivät minua vielä kirjan otteessa entisestään: olinhan kuuntelemassa kirjailijaa niin Ylen haastattelussa kuin Atenan järjestämässä kirjabloggajatapahtumassakin. Paluu niin kirjan maailmasta kuin messuhulinastakin käy mitä ilmeisemmin nyt vaikean kautta.

Aloitetaan nyt kuitenkin vaikka sillä tiedolla, että tämä on ensimmäinen kirja jonka Jääskeläiseltä olen nyt lukenut. Useissa kirjablogeissa Jääskeläisen tuotantoa on hehkutettu jo pidemmän aikaa, eikä suotta. Sielut kulkevat sateessa piti otteessaan heti, ja suorastaan ärsyynnyin kun hyvää lukuhetkeä häiritsi maallinen työnteko.

Judit on keski-ikäinen sairaanhoitaja, joka on kyllästynyt elämäänsä, avioliittonsa ja työpaikkansa homeongelmiin. Yllättäen nuoruuden ystävä Martta tarjoaa Juditille työtä monikansallisessa kotisairaanhoitofirmassa, jossa Martta itse on johtajana. Palkkaus on hyvä, homeongelmaa ei ole, mutta työ vaatii tekijöiltään hieman tavanomaista enemmän. Judit pakkaa laukkunsa ja matkaa Helsinkiin kohti uutta elämäänsä.

"Niin kauan kuin hän muisti, hän oli ammentanut elämänilonsa odotuksesta. Siitä, että edessä täytyi olla jotain parempaa. Sitten kun. Milloin hän oli ollut todella elossa kuluvalla hetkellä?"

Uusi työpaikka F-Remedium -yrityksessä tarjoaa asiakkaille kotisairaanhoidon lisäksi myös sielullista hoitoa. Judit vierastaa ajatusta, mutta koska palkkaus on hyvä, päättää hän jäädä. Eihän hänellä koskaan ole ollut vielä parempaa työpaikkaa. Lisäksi Judit haluaa viettää aikaa sairaan kummipoikansa, Martan kahdeksanvuotiaan Maurin kanssa.

Judit huomaa että lapsuuden ystävästä on tullut harras uskovainen, joka ihmetyttää. Onko näin ollut aina? Kun Judit päätyy hoitamaan Leo Moreauta, kansainvälistä julkkista joka kannattaa vahvasti ateismia alkaa tapahtua. Keskustelut Leon kanssa saavat Juditin kurkistamaan myös totuuksien toiselle puolelle ja pohtimaan, onko F-Remedium niin hyvä työpaikka kuitenkaan. Ja samalla sataa ja sataa...

"Varo, tulokas. Lähde kun vielä voit. Firma on täynnä pimeää."

Sielut kulkevat sateessa on pelottava, jännittävä ja outokin, mutta pidin tästä aivan valtavasti. Vielä lisää jännitystä ja epätodellisuutta kirjan lukemiseen syntyi, kun aina tarttuessani kirjaan satoi vettä, joka kerta! Täydelliset puitteet kirjan lukemiseen näin syksyn pimeinä iltoina, todella tunsin olevani mukana kirjan maailmassa. Astuminen maagiseen realismiin maailmaan ei pelottanut, sen verran hyvin Jääskeläinen pitää homman kasassa.

Uskonto vastaan ateismi on aiheena haastava, mutta Jääskeläinen kirjoittaa taitavasti kertomatta kumpi maailma on parempi, mutta pohtimisen aihetta tulee lukijalle sitten senkin edestä. Onko Jumala oikeasti olemassa? Mihin oikeasti uskot?

Enempää kirjan juonesta ei voi kertoa, se täytyy itse lukea ja ennen kaikkea kokea. Jokainen menee pinnan alle omalla vastuullaan...

"Sisällön etsiminen elämälleen voi johtaa mielettömyyksiin, mutta elämä ilman sisältöä on kidutus, pysyvä levottomuus ja hämärien toiveiden taakka. Se on laiva, joka kaipaa merelle ja kuitenkin pelkää."

3 kommenttia:

 1. Mä olen tykännyt tosi paljon aiemmin lukemistani Jääskeläisistä. Tämäkin odottaa tuossa hyllyssä jo, ja luulen kyllä että tykkään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna, lue ihmeessä! Tämä oli minulle ensimmäinen Jääskeläinen, ja pidin tästä ihan älyttömästi. Hyllyssä odottaa nyt Harjukaupungin salakäytävät. :)

   Poista
 2. Jenni, tämä ei ollut ominta minua, koska fantasiaa, mutta niin vain kirja vei mennessään. Jääskeläisellä on tehokas tapa kirjoittaa hyväkielistä tekstiä hurjalla vireellä, joka imaisee lukijansa...pohjaimuun/pyörteeseen/nieluun/johonkin...

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥