maanantai 30. kesäkuuta 2014

Aino-Maria Savolainen & Katja Jalkanen: Linnasta humisevalle harjulle - 50 parasta kirjaa

Aino-Maria Savolainen & Katja Jalkanen: Linnasta humisevalle harjulle - 50 parasta kirjaa
Avain 2014


Mistä löytää hyvää lukemista?
Mitkä kirjat jokaisen pitäisi lukea?
Mikä on kaikkien aikojen paras kirja?


Kirja kirjoista, mahtavaa! Kirjabloggaajat Katja Jalkanen Luminen omena -blogista ja Aino-Maria Savolainen Amman lukuhetki -blogista ovat kirjoittaneet ihanan tietokirjan 50 parhaasta kirjasta, jotka perustuvat vuonna 2013 pidettyyn Kaikkien aikojen paras kirja -äänestyksen tuloksiin. Amman blogissa järjestettyyn äänestykseen parhaiden kirjojen ehdotuksia tuli yli 500, ja näistä nyt 50 eniten kirjabloggaajien ääntä saanutta on Linnasta humisevalle harjulle -kirjan sivuilla.
Tartuin tietokirjaan innolla, sillä rakastan kirjoja ja rakastan listoja. Kuten etukäteen olin uumoillutkin, oli kirjassa sellaisiakin teoksia, joita olin jo lukenut ja joiden juonesta olin niin ikään selvillä. Mutta paljon tuli uutta tietoa, ja luin kiinnostuneena tietoja myös niistä kirjoista jotka olin jo lukenut. Jokainen kirjaesittely on kirjoitettu vetävästi.
Sivuilta tarttui useampi kirjavinkki, varsinkin Tuulen viemää on kyllä sellainen klassikko että sen aion vielä jonain päivänä lukea. Teoksen avulla ymmärsin, kuinka pihalla juonesta oikeastaan olinkaan, en edes tiennyt mille aikakaudelle Tuulen viemää sijoittuu, ennen kuin luin tiivistelmän. Olen kaikki nämä vuodet luullut, että kirja on imelääkin imelämpi rakkaustarina. Tarinassa on kuitenkin paljon muuta, mikä minua alkoi heti kiinnostamaan. Kas näin tietämätön sitä voi kirjabloggaajakin toisinaan olla!
Pidin kirjaa onnistuneena, sillä kaikenlaiset lukijat löytävät joukosta lukuvinkkejä, ja omalla kohdallani myös tietyt oletukset tiettyjen kirjojen sisällöistä saivat kyytiä. Olin yllättynyt, kuinka paljon sain teoksesta irti, sillä kirjojen esittelyistä selvisi myös paljon pieniä kivoja faktoja jotka toivat mukavan lisän. Lisäksi oli mukavaa huomata, kuinka kirjabloggaaja -taustaiset tekijät nostivat esille myös kirjabloggausta mm. mainitsemalla joitakin blogeja nimeltä.
Yllättäen löysin omasta hyllystänikin useamman kirjan, jotka teoksessa mainitaan. Harmi vain, että kaikkia en ole vieläkään saanut luettua. Tästäpä jokin projekti jälleen itselle? Nyt katselen nimittäin kirjoja aivan eri silmin, ja varsinkin Pikku naisia olisi kesän aikana ihana lukea. Laskin, että 50 kirjasta olen lukenut 16. Eniten klassikon asemassa olevia kirjoja olen lukenut nuorempana, mikä käytännössä tarkoittaa että kirjat on luettu koulussa. Muistinko Kärpästen herraa, Hobittia tai Anna Liisaa enää kouluajoilta kovin hyvin? Valitettavasti en, mutta tämä tietoteos palautti asioita taas mieleen ja pisti pohtimaan, että klassikoita pitäisi lukea aikuisena uudestaan.
Hieman hankalana kirjassa pidin joidenkin kirjaesittelyn jälkeisiä linkkejä, jota kautta lukija voi etsiä lisää tietoa, sillä osa linkeistä kun oli mahdottoman pitkiä ja epäilen, että harva jaksaa kirjoittaa osoiteriville sellaisia rimpsuja. Linkit olisivat oiva lisä sähköisessä muodossa olevassa kirjassa, joiden avulla kyseisille sivuille voisi periaatteessa heti päästä, mutta tässä tapauksessa minusta linkit olivat ehkä hieman turhia. Kauhean pitkä osoiterivi kirjassa ei näyttänyt hyvältä. Mutta nämä asiathan ovat sellaisia pieniä juttuja.
Kaiken kaikkiaan olin todella viehättynyt kirjasta, ja luin sen mielelläni. Mukaan tarttui paitsi tietoa myös paljon uusia lukuvinkkejä. Tässä kirja kirjojen ystäville!

 -----------
Blogger jostain syystä kiukuttelee jälleen, eikä suostu tekemään kunnon kappalejakoa. Tämä teksti näkyy nyt yhtenä pötkönä korjausyrityksistäni huolimatta. Pahoitteluni!

5 kommenttia:

 1. Kiitos, hyvä mieli tuli tästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amma, ihana kuulla! ♥ Pidin kovasti ja tätä on helppo suositella :)

   Poista
 2. Mietin muuten samaa noiden linkkien osalta. Syy ei tietenkään ole tekijöiden, vaan netin hankalan (?) systeemin, jos sitä yrittää yhdistää perinteisempään muotoon. Sähköisessä versiossa ongelmaa ei olisi.

  Tuulen viemää on tosiaan mahdollisimman kaukana imelästä rakkaustarinasta :D Oikeastaan siinä irvaillaan imelän rakkauden harhakuvalla, Scarlettilla kun on päähänpinttymä romanttisesta rakkaudesta eikä hän siksi oikein oivalla, mitä olisi ihan siinä käden ulottuvilla... Pidät kirjasta takuulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linkit vaikuttivat jotenkin todella hankalilta, varsinkin pitkät, eivätkä näyttäneet kovin kauniilta siinä tekstin lopussa. Mutta kuten sanoin, ei mikään kovin iso juttu, mutta kiinnitti kyllä huomion.

   Siis en käsitä mistä olen saanut päähäni aivan oman juonen Tuulen viemälle! Kylläpä sai kuvitelmani kyytiä, ja kirja kiepsahti lukulistalleni oitis :)

   Poista
 3. Ihanaa, että luit ja pidit. :)

  Linkit ovat tosiaan hankalia, mutta muutamassa kohtaa oli pakko merkitä lähteet. Jospa tekniikka kehittyisi.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥