torstai 5. kesäkuuta 2014

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

 Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Gummerus 2014
Suomennos Tero Valkonen
Englanninkielinen alkuteos The Storied Life Of A. J. Fikry


Alice Islandilla on pieni kirjakauppa, jonka omistaja A. J. Fikry on melkein neljäkymmentävuotias, ja jonka elämässä asiat eivät ole menneet toivotusti. Tämän äksyn herran vaimo on kuollut traagisesti auto-onnettomuudessa, yhdessä perustetulla kirjakaupalla menee huonosti, ja lisäksi hänen aarteensa, Edgar Allan Poen harvinainen kirja on varastettu. Hän äksyilee kaikille, juo viiniä ja syö pakasteruokia. Kirjatkaan eivät tuota enää iloa. Yllättäen kaupan takahuoneesta löytyy paketti, hyvin harvinainen sellainen, joka muuttaa kirjakauppiaan loppuelämän, ja antaa mahdollisuuden aloittaa kaikki alusta.

Minulta jäi kokonaan huomaamatta kevään kirjakatalogeja selatessani, että joukossa on yksi erittäin mielenkiintoinen teos, joka omaa vallan ihastuttavan nimen. Kun blogeissa alkoi vilahdella tätä kirjaa useamman kerran, heräsi kiinnostus. Minulle tarjoutui mahdollisuus lukea kirja Katjan avustuksella, sillä luovutti oman kappaleensa minulle, kiitos!

Tuulisen saaren kirjakauppias ei kuitenkaan lunastanut paikkaansa minun sydämessäni, sillä lukukokemus jäi varsin laimeaksi. Odotin kirjalta kovasti enemmän, mutta jouduin pettymään. Kieltämättä asetelma oli hieman epäreilu, sillä luin tämän todella vaikuttavan kirjan jälkeen, ja väistämättä vertasin lukukokemusta näiden kahden välillä. Tuulisen saaren kirjakauppias sijoittuu minulla kategoriaan välipalakirjat. Kirjan lukee nopeasti, siinä on suhteellisen heppoinen ja paikoitellen ennalta-arvattavakin juoni, eikä mainittavaa muistijälkeä jää. Ihan kiva siis.

Olihan tässä paljon ihania asioita; kirjoja, kirjakauppa, lukupiirejä, lukemisesta innostuvia ihmisiä... siis aivan kaikkea mistä kirjahullut innostuvat. Rakkautta ja tunnettakin kirjassa oli, mutta ei sillä tavalla että se olisi sykähdyttänyt. Voi harmi, olisin kovasti halunnut ihastua tähän.

Monet ovat kuitenkin pitäneet kirjasta kovasti, katsokaapa vaikka Kristan ja Leenan arviot.

6 kommenttia:

 1. Taisit kokea tämän aika samoin kuin minä. Periaatteellisella tasolla kirjassa on tosiaan paljon sellaista, johon kirjanystävä ihastuu: omaperäinen kirjakauppa ja sen yrmy omistaja, kirjoja ja kirjavinkkejä, monenlaisia ihmisiä, saari... Mutta ei vaan toiminut, mutta kuten kirjoitit, "ihan kiva". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ei valitettavasti päässyt sykähdyttämään siten kuten odotin. Tässä oli kaikki ainekset onnistuneeseen teokseen, mutta ei vain kolahtanut. Siispä ihan kiva :)

   Poista
 2. Minäkin luin tämän juuri. Pidin kirjasta, mutta minullakin se oli enemmän tai vähemmän välipalakirja. Kepeä ja kevyt, sopii kesäkirjaksi mainiosti, mutta siihen se vähän jääkin. Hyvä, mutta ei sen ihmeellisempi. Vaan onneksi jokaisen kirjan ei tarvitse ollakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkirjaksi tosiaan hyvä, silloin kevyt lukeminen on jees. Siinä olet kyllä oikeassa, ettei jokaisen kirjan tarvitse olla maata mullistava! Ja onhan tähänkin kirjaan ihastuneita :)

   Poista
 3. Minullakin jäi samanlaiset fiilikset. Sopiva välipalakirja, mutta hieman liian kevyt mun makuuni. Mutta kyllä viihdyin tämän parissa yhden kesäpäivän ajan! :)

  VastaaPoista
 4. Minulle tämä oli ihastuttava kirja ja tuli ilmeisesti juuri oikeaan kohtaankin, mikä kyllä ratkaisee myös. Vain lopusta en pitänyt: Se tuli liian nopeasti, kuin filmi olisi leikattu väärin ja kaiken huipuksi, loppu oli minusta epätoivottu. Näin koin muuten myös Siilin eleganssin lopun.

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥