torstai 7. heinäkuuta 2011

Muriel Barbery - Siilin eleganssi

Kirja kertoo ovenvartija Renée Michelistä, joka on muita Pariisilaisen hienostotalon asukkaita viisaampi, mutta yrittää kätkeä sivistyneisyytensä ja kultturellisuutensa juroutensa ja pyylevyytensä taakse. Hänhän on vain ovenvartija, eihän kukaan asukas häntä oikeastaan huomaa tai kiinnitä huomiota.

Samassa talossa asuu myös erittäin älykäs 12- vuotias omiin oloihinsa vetäytyvä Paloma Josse, joka on kyllästynyt porvarilliseen elämäntyyliin ja perheeseensä ja päättänyt tehdä itsemurhan kolmetoistavuotiaana. Kaiken muuttaa kuitenkin erään hulppean huoneiston asukas, joka kuolee ja vastoin ennakko-odotuksia asunto myydään muulle kuin vainajan sukulaiselle.

Uusi asukas Kakuro Ozu on hillitty, viisas ja tarkkaavainen japanilainen herra, joka osaa katsoa pintaa syvemmälle ja saa siilin laskemaan piikkinsä.

Päällimmäinen kirjan herättämä kysymys on, että kuka 2000- luvun Ranskassa haluaa vielä laittaa itsensä köyhälistön kastiin myös henkisesti? Mitä pahaa on antaa itsensä olla sivistynyt ja lukenut? Renée kun ei ollut ainoa fiksuuttaan piilotteleva asukas, myös Paloma oli päättänyt olla asiata hissukseen.

Pidin kirjasta, sen kieli oli kaunista mutta kuitenkin helposti ymmärrettävää. Siilin eleganssin jälkeen olisi mukava tutustua hittikirjailijan toiseenkin teokseen jonka näin joku aika sitten lähikirjastomme best seller- hyllyllä, nimittäin Kulinaristin kuoleman.

2 kommenttia:

  1. Olen varmaan viimeinen ihminen koko kirjamaailmassa, joka tulee lukemaan tämän kirjan, sillä en ole vieläkään ehtinyt lukea tätä, vaikka omistan oman kappaleen. Kulinaristin kuoleman puolestaan luin ja se oli minusta ihan hyvä kirja, mutta luin sen liian nopeasti, etten enää edes muista sitä kunnolla.

    VastaaPoista
  2. Hanna, minä olin varmaan sitten se toisiksi viimeisin ;)

    VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥