maanantai 4. helmikuuta 2013

Linda Olsson - Laulaisin sinulle lempeitä lauluja

Linda Olsson (Let me sing you gentle songs) Gummerus 2009. 
Suomennos Anuirmeli Sallamo-Lavi, kannen kuva Fennopress Oy.

"Minä uskon, että jos ihminen kuuntelee itseään, niin kyllä hän tietää, mitä täytyy tehdä", hän sanoi hitaasti."Ja olen myös tullut siihen johtopäätökseen, että tekipä se kuinka kipeää tahansa, niin pitää tehdä. Ihmisen on pakko elää elämäänsä."

Vanha Astrid elää pienessä ruotsalaisessa kylässä erakoituneena, eikä ole koskaan poistunut kylästä yhtä Tukholman reissua lukuunottamatta. Nuori Veronika taas on matkustellut useissa eri maissa jo isänsä työn vuoksi, mutta asettuu nyt Astridin naapuriin viimeistelemään uusinta romaaniaan. Muuttokuormansa lisäksi Veronika kantaa mukanaan myös suurta surun painolastia, eikä aavista että tuona eräänä talvipäivänä jotain liikahtaa itseensä käpertyneen Astridin sisällä.

Nämä eri-ikäiset naiset ystävystyvät ja jakavat oman elämänsä painolastit ja muistot toisillensa. Yhdessä syödään lettuja ja metsämansikkahilloa, kalapullia uusilla perunoilla ja sokeriherneillä sekä kermassa haudutettuja huhtasieniä ja keskustellaan. Kerronta on mukavan rauhallista ja lempeää ja vähitellen naisten surulliset tapahtumat avautuvat lukijalle. Eniten surettaa Astridin tarina, vaikka tahtomattaankin miettii miksi Astrid on vain hyväksynyt oman elämänsä kulun ja vasta hyvin vanhana osaa päästää irti. Väkisinkin miettii, että pitkä elämä on mennyt hukkaan vaikka Astrid itse ei niin ajattelekaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on mukavan hidastempoinen ja lempeä kertoen kahden naisen rajoja ylittävästä ystävyydestä. Tunnustan kuitenkin, että minulla on ollut tämä hyvin kauan kesken, ja joku tässä ei ole saanut varauksetonta ylistystäni. Kaiken kaikkiaan tämähän on vallan kaunis kirja, on paljon lauseita alleviivattaksi, ja tietysti sanoma siitä että ihmisen tulisi uskaltaa antaa itsensä elää.
Kaunis kirja tähän väliin, ja kirjan kannesta pidän erityisen paljon!5 kommenttia:

 1. Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on ollut lukulistallani jo kauan ja odottelee sopivan rauhaisaa olotilaa, mihin se sopisi. Minulla on ollut itse asiassa tästä kirjasta käsitys melko vaikeselkoisena teoksena. Postauksesi mursi mukavasti ennakkokäsityksiäni. Taidan siis uskaltautua vihdoin tämän ääreen.

  VastaaPoista
 2. Pihi nainen, puolin ja toisin murrettu hieman ennakkokäsityksiä! Eli minä luen jossain vaiheessa Ahernin Yllätysvieraan ja sinä Laulaisin sinulle lempeitä lauluja ;)

  VastaaPoista
 3. Luin tämän kahteen kertaan ja pidin paljon.

  Ystväni, jolla oli menossa vaikea avioeroprosessi, pyysii kirjaa lainaksi ja väitti tämän avulla selvinneensä putoamasta masennukseen ja sai uutta voimaa elämään. Kirjassa on taikaa!

  VastaaPoista
 4. Leena, voi kuinka ihanaa kuulla ystäväsi selvinneen tämän kirjan avulla! Väkisinkin tuollaisesta tulee hyvä mieli vaikken ystävääsi tunnekaan. Tässä näemme kuinka vahva kirjoitetun sanan voima on.

  VastaaPoista
 5. Minä tykkäsin tästä kirjasta valtavasti, mutta jotenkin olen unohtanut tarttua Olssonin muihin teoksiin.

  P.S. Blogissani on sinulle tunnustus ja haaste. :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥