sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Michael Cunningham - Illan tullen


Michael Cunningham (By Nightfall) Gummerus 2011. 
Suomennos Laura Jänisniemi, kannen kuva Istockphoto

"Ja sitten, pienen hetken, on vain tyhjä galleria valkoisine seinineen ja betonilattioineen. Turmenltumaton tyhjyys jossa taideteokset voivat asua. Peter rakastaa niitä lyhyitä jaksoja jolloin galleriassa ei ole mitään. Jokin karussa, täydellisessä tilassa lupaa parempaa taidetta kuin kukaan pystyy luomaan, vaikka olisi kuinka erinomainen; se on kuin hiljaisuus ennen kuin orkesteri aloittaa, valojen himmentyminen ennen esiripun nousua."

Peter Harris omistaa newyorkilaisen kohtuullisen hyvin menestyvän taidegallerian ja vaimo Rebecca on arvostettu kulttuurilehden päätoimittaja. Keski-ikäiset Harrisit asuvat trendikkäästi New Yorkissa loft -asunnossaan, viihtyvät taidetapahtumissa ja viettävät sunnuntaisin pariskunta päivää. Pariskunnan ainoa tytär Bea on muuttanut pois kotoa ja asuu Bostonissa vihoitellen vanhemmilleen, erityisesti isälleen. Kun Peterin ja Rebeccan luokse muuttaa joksikin aikaa Rebeccan veli Mizzy (Mistake, vahinko), järkyttää tämä Harrisien turvallisesti ja huolellisesti rakennettua elämää. Mizzy on Rebeccan perheen yhteinen silmäterä mutta myös huoli: Mizzy on koukussa huumeisiin. Mizzy on nuori, kaunis ja huoleton, mutta täysin hukassa omassa elämässään. Mizzyn väliaikainen muutto saa kuitenkin jotain aikaan Peterin ja Mizzyn välille, ja saa Peterin kyseenalaistamaan oman elämänsä.

Kirja on kerrottu Peterin näkökulmasta, ja nykyhetken lisäksi kurkistetaan myös menneisyyteen. Peter on keski-ikäisenä miehenä saanut jo muutaman harmaan hiuksen päähänsä ja huomaa ettei Rebeccakaan ole enää niin nuori. Peter huomaa vanhetessaan kaipaavansa nuoruutta ja nuoruus kulminoituukin hänestä täydellisesti tuossa nuoressa ja kauniissa, kuin Rodinin pronssiveistoksesta ja Rebeccan nuoremmassa painoksessa, Mizzyssä.

"Kauneus - Peterin janoama kauneus - on siis tätä: ihmisen muotoinen kimpale sattumanvaraista viehätysvoimaa ja tuhon enteitä ja toivoa. Mizzyllä on pakko olla toivoa, ihan pakko, ei hän hehkuisi tuolla tavalla jos olisi todellisen epätoivon vallassa. Ja hän on tietysti nuori; ketkä tässä maailmassa hallitsevat epätoivon paremmin kuin nuoret, vanhoilta se taito yleensä unohtuu. Tuossa hän on, Ethan eli Vahinko, häpeämätön tihulainen, narkkari, kykenemätön haluamaan mitään mitä hänen omasta mielestään pitäisi haluta. Hänet pitäisi juuri nyt valaa pronssiin, yrittää vangita nuo paljaat, vihlovat hermot, nuoruuden hehkun lähes sietämättömät loppuvaiheet, kun hänelle alkaa valjeta että hänen tilansa, niin kuin kaikkien muidenkin, on vakava, mutta hän ei ole vielä ryhtynyt tarvittaviin toimiin pystyäkseen elämään kutakuinkin rauhassa todellisessa maailmassa."

Aluksi en ollut varma Peteristä. Peterin ajatukset tuntuivat välillä rönsyilevän ja esimerkiksi erilaisia kappaleita saattoi tulla lennossa mieleen. Uskon, että minulla oli joissain määrin myös vaikeaa samaistua Peterin elämän tilanteeseen. Eihän tietenkään ole tarkoitus että jokaisen kirjan henkilöön tulisi samaistua, jotta teos olisi hyvä, mutta Peterin elämän tilanne ylipäänsä oli vain niin kaukana omastani. Kuitenkin jossain vaiheessa alkoi käydä Peter hieman sääliksi ja lopuksi ajattelinkin Peteristä jo lempeästi ja ymmärsin häntä.

"Hänen päänsä yläpuolella ei ole lapikselle maalattuja lehtikultatähtiä, vain poikkeuksellisen viileän huhtikuisen iltapäivän harmaus. Kukaan ei valaisi häntä pronssiin. Hän niin kuin kaikki lukemattomat ihmiset, joita ei muisteta, odottaa kohteliaasti junaa jota ei todennäköisesti koskaan tule."

Cunningham kirjoittaa tarkasti ja älykkäästi ihmisen epävarmuudesta, itsensä etsimisestä, vanhemmuudesta  ja parisuhteesta. Vasta lukemisen jälkeen ymmärsin tämän teoksen älykkyyden ja hienouden. Cunningham kirjoittaa taitavasti ja saa lukijan toisinaan säpsähtämään karskista kielenkäytöstään, joka kuitenkin sopii kokonaisuuteen. Jos kuitenkin jotain miinusta, niin tytär Bea jää teoksessa aika näkymättömäksi. Bostonissa hotellityöntekijänä työskentelevä Bea vaikuttaa lähinnä teiniltä, joka vihaa koko maailmaa ihan noin periaatteesta. Viha kohdistuu kuitenkin enemmän Peteriin, joka ei tiedä mitä tytön kanssa tehdä. Asia jää avoimeksi ja koin Bean jotenkin rikkovan kokonaisuutta.

 Illan tullen on ensimmäinen lukemani teos Cunninghamilta, joten vertailupohjaa edellisiin teoksiin minulla ei entuudestaan ole. Tunnit ovat toki pyörineet ikuisuuslistalla, ja koska ensi kosketukseni Cunninghamiin oli näin hyvä, tulee varmasti muuhunkin tuotantoon nyt helpommin tartuttua. Illan tullen on myös osa omaa henkilökohtaista haastettani, jossa luen helmikuun aikana vain ja ainoastaan oman kirjahyllyni lukemattomia teoksia.

5 kommenttia:

 1. Eikö sinun käynyt sääliksi Peterin tytärtäm joka menetti otteensa koko elämään, koska isä halveksi kaikkia naisia ja myös omaa tytärtään?

  Peterhän on elää ns. peiteavioliitossa ja hän löytää aina vian kaikkeen ympärillään olevista naisista: vaimostaan, äidistään ja tyttärestään.

  Kirja on taidokas, mutta täysin yksipuolinen. Kun oli kyse kirjasta Poikani Kevin, moni valitti, että kirjailija katsoi asiaa vain äidin kannalta ja että äiti on kertojana epäuskottava. Minä uskoon häneen kertojana sata kertaa ennen kuin Peteriin.

  Cunninghamin Koti maailman laidalla on katsottu monelta suunnalta ja myös naisten kannalta. Paljon valoisampi kirja.

  VastaaPoista
 2. Tämä kirja vaikuttaa ainakin arvostelusi mukaan siltä, että voisin minäkin lukea tämän ensimmäisenä kirjana Cunninghamilta. En ole lukenut Tunteja, vaikka on pitänyt, joten ehkä voisin sitten aloittaa sen sijaan tästä.

  VastaaPoista
 3. Leena, minulle Bea jäi kamalan etäiseksi ja on hyvin mahdollista etten täysin ymmärtänyt Beaa. Kirjoitin Beasta ehkä turhan kärjistetysti ja jopa väärin, mutta tämä minulle jäi.

  Annami, tämä tosiaan oli ensimmäinen lukemani teos kirjailijalta ja pidin kyllä! En tietenkään osaa sanoa kannattaako ensin tarttua Tunteihin vai tähän, mutta suosittelen ainakin :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on sulle haaste, kiva jos ehdit tehdä jossain vaiheessa :)

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥