torstai 6. kesäkuuta 2013

Tuomas Kyrö - Mielensäpahoittaja sekä Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike

 Mielensäpahoittaja, WSOY 2010
Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, WSOY 2012

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin."
 
Kyllä en tiedä miksi on kestänyt näin kauan saada luetuksi nämä viihdyttävät jästipään kootut valitukset. Uskomattoman viihdyttävää, ja täydellistä huumoria. Aurinkotuoliin mielensäpahoittajat mukaan ja nauramaan!

Mielensäpahoittaja on 80-vuotias supisuomalainen mies joka ei ymmärrä nykymaailman menoa, eikä sitä, mikseivät kunnon perunat enää kelpaa kenellekään. Kyllä peruna on se, joka miehen tiellä pitää. Mielensäpahoittaja ei ajatuksiaan muuta, vaikka maailma eteenpäin meneekin. "Kyllä kuulkaa ei voi tietää milloin nuorison keskuskone menee rikki ja sitten tarvitaan taas meitä, jotka tietävät kuinka rakennetaan, kalastetaan ja kulutetaan aikaa ilman sähkölaitteita."

Mielensäpahoittajan jälkeen tartuin jatko-osaan, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Tässä vaiheessa vanha jästipää on päättänyt tarttua itse kauhaan, sillä emäntä makaa edelleen Kuusikodin vuodeosastolla ja ruma mutta mukava kotihoitaja on siirretty muualle. Kyllä olisi mies halunnut pitää ruman ihmisen, eikä sitä nuorta likkaa joka tilalle tuli. Niinpä alkaa matka emännän reseptilaatikolle, ja täydellisen ruskeankastikkeen opettelemiseen, sillä

useampi päivä ilman lämmintä ruokaa ja nyt rupesi tuntumaan, että maailma oli humalassa. Kieppui, heilui, tömähteli. Olin varma, että uutistenlukija sanoi koko ajan peruna.

Uskaltaisin väittää, että alan olla viimeisiä ihmisiä jotka vanhan jästipään koottuihin valituksiin on tutustunut. Isäni, joka lukee noin yhden kirjan vuodessa, on ehtinyt tämän lukemaan ja jopa appiukko-kokelaskin kuunnellut äänikirjana. Mitäköhän muuten siitäkin ajattelisi, että itse huomasi olevansa paikoitellen samalla aaltopituudella mielensäpahoittajan kanssa..monessa kohtaa tuli nyökyteltyä päätä yhteisymmärryksen merkiksi. Ja kyllä näiltä sivuilta löysi myös yhteneväisyyksiä edesmenneiden ukkieni ajatuksista. Kyllä ei menty sairaalaan turhan tähden, viimeksihän sitä oltiin sairaalassa sodassa. Ja perunaa viljeltiin viimeiseen asti :)

En kyllä tiedä mitä naapurit ajattelivat kun naureskelin aurinkotuolissa ääneen, mutta kyllä Kyrö osaa huumorin!


10 kommenttia:

 1. Niinpä, Kyrö osaa huumorin! Nämä ovat aivan valloittavia teoksia ;)

  Ja kyllä, monissa kohdin minäkin nyökyttelin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella valloittavia, kertakaikkiaan! Onneksi nyt vihdoin ja viimein sain luetuksi :)

   Poista
 2. Kiva, että luit Mielensäpahoittajan ja opit tuntemaan hänen komiikkaansa ja elämänfilosofiaansa. Miniä sitten seuraavaksi.
  Minua harmittaa näissä kirjoissa vain niiden lyhyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa Miniän olen ehtinyt jo viime vuonna lukemaan! :) siispä sain näistä jo pienen maistiaisen aikaisemmin. Ja kyllä, saisivat olla paksumpiakin kirjoja :)

   Poista
 3. Tämä on kyllä kirja, josta ei varmaan kukaan himolukija ole voinut olla kuulematta. Tämä kirja on minulla saalistuslistalla ja olisin sen kaiketi jo saanutkin, ellei AdLibriksen taannoinen "ale" olisikin ollut huijaus-ale.

  Eli ihan viimeinen, joka tätä ei ollut lukenut, et ole - minulta nämä kirjat ovat vielä kokematta! Ehkä tänä kesänä onnistaa ja saan viimein nämä käsiini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain muuten kirjojen suosiosta kertoo se, että näissä ei juurikaan ole hinnat tippuneet. Yritin myös tilata adlibriksestä taannoin "alessa" kirjoja mutta niin jäi saamatta.
   Ja hiphei! En olekaan ainoa mattimyöhäinen näiden kanssa :D on kyllä hauskaa luettavaa kesäksi :)

   Poista
 4. Mielensäpahoittaja on kyllä hauska, mutta myös täynnä asiaa. Itseltäni on Ruskeakastike vielä lukematta, mutta Miniän olen kyllä jo ehtinyt... sekin ihan viihdyttävä, joskaan ei yhtä hyvä kuin ensimmäinen näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin tämä ihan ensimmäinen kirja on kaikista parhain. Ja vaikka onkin kovin lyhyt, ehdottoman samaa mieltä että täyttä asiaa. Ja tuo Kyrön huumori, ai että!

   Poista
 5. Pitäisikin ottaa kesällä Ruskeakastike nautittavaksi ja sitten vielä Miniä jälkiruoaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa täydelliseltä suunnitelmalta ;) lukuiloa!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥