maanantai 8. heinäkuuta 2013

Sari Luhtanen - Murusia

Sari Luhtanen - Murusia. Tammi 2013. Kansi Tuija Kuusela/Stiili

Emmi työskentelee kotitalousopettajana ja vapaa-ajallaan kokkaa yhdessä ystävänsä Lilin kanssa. Emmin ja Lilin käsialaa ovat lukuisat upeat illalliskutsut mahtavine tarjoiluineen ja illallisia suunnitellaan etukäteena aina useampi viikko. Emmi asuu kerrostalokaksiossaan vanhan koiransa Käpyn kanssa ja seurustelee Pietun kanssa, jolle aikuisuus tuntuu olevan hieman vieras käsite. Kimppakämpässä edelleen asuva, nakkeja syövä Pietu pitää vapaudestaan ja työskentelee vain sijaisuuksia kouluissa.

Lilillä sen sijaan on kaikkea mitä naisella voi olla. Ulkonäköä, upea mies, kaksi lasta ja omakotitalo jonka saa remontoida millaiseksi haluaa. Raha ei ole este. Lilin mies Mikki tekee kaikkensa vaimonsa tyytyväisyyden eteen, tuo matkalaukussaan jopa upean kinkun Barcelonasta illalliskutsuja varten. Lili on ystävyksistä se, joka on tottunut saamaan kaiken huomion, ja säälii Emmiä Pietun vuoksi.

Hänestä tuntui, että hän oli viettänyt  koko elämänsä olemalla jos ei näkymätön, niin ainakin huomaamaton.

Ongelma on siis siinä, että Emmi jää aina kaikessa kakkoseksi. Lilillä on kaikki mitä Emmi haluaisi itselläänkin olevan, mutta Lili on voimakkaampi, Emmi ei haraa Lilille vastaan. Tilanne alkaa kääntyä pahasti päälaelleen, kun hieman ikävästi päättyneen illan jälkeen Emmi perustaa oman ruokablogin. Emmin blogi alkaa kerätä lukijoita ja Emmin tyyli kirjoittaa iskee lukijoihin. Emmi ei ole enää kakkonen elämässään, eikä keräile toisten murusia. Emmin elämä muuttuu täysin, eikä Lili ole tyytyväinen tilanteen käännyttyä päälaelleen.

Hieman epärealistisesti ja nopeatempoisesti asiat alkavat rullata eteen päin. Emmin blogi saa lähestulkoon heti suosiota, ja pian ruokatoimittajat, blogin lukijat ja eräs erittäin arvostettu ravintoloitsija tuntee Emmin ja tarjoaa tälle diilin johon on vaikeaa sanoa ei. Lilin elämäkin tuntuu suistuvan raiteiltaan välittömästi Emmin perustettua blogin. Loppuratkaisu selviää nopeasti ja ystävykset paikkaavat välinsä. Kirja päättyy hyvin, ja jättää vielä tulevaisuuden hyvällä tavalla auki.

Kesääni kuuluu chick lit. Aikaisempi lukemani Kaikkea kaunista oli ensimmäinen Luhtaselta lukemani teos, ja myös ensimmäinen hyvä kotimainen chick lit teos. Siksi olikin luonnollista lukea myös Murusia, ja pistää hyvällä tavalla aivot narikkaan. Kansi on tässäkin teoksessa ihana pirteä ja värikäs, jollainen sen pitää genren teoksissa mielestäni ollakin.

Murusia on helppo lukea, ja itse luinkin teoksen päivässä. Chick litiin liitetään usein hieman kanamainen nainen jolle miehen etsintä, shoppailu ja rakkauselämä ovat kaikki kaikessa. Luhtanen ei ole tyytynyt tähän, vaan päähenkilöstä Emmistä saa aran mutta sympaattisen kuvan, ja suurimman osan aikaa Emmi tuntuu olevan täysin hukassa omassa elämässään. Lili henkilönä ärsyttää, kateus ja turhautuneisuus loistaa vaikka naisten tulisi olla parhaita ystäviä. Lisäksi ruoka on tärkeässä osassa kirjassa, ja se onkin sen parasta antia. Luhtanen kirjoittaa ruoasta niin mahtavasti, että kirjaa lukiessa tulee väkisinkin nälkä. Ruoan tekemiseen nähdään vaivaa, sitä suunnitellaan ja siitä nautitaan. Vaikkei lukija kirjan välityksellä voi konkreettisesti maistaa, sitä silti tuntee kielellään kaikki ne upeat maut...

Hänen mieleensä alkoi hiipiä tuoksuja ja mielikuvia höyryävästä basmatiriisistä. Hän ajatteli kookosta ja mausteita, jotka herättäisivät voimakkuudellaan ja pehmeydellään aistit niin, että hän onnistuisi laskeutumaan takaisin omaan kehoonsa. Jotain intialaista. Keltaista korma-kanaa ja valkoisena hohtavaa riisiä siinä violetissa pitsireunaisessa kulhossa, joka oli löytynyt edellisenä talvena kirpparilta...

Mikäli chick lit- kirjallisuus kiinnostaa, kannattaa tähän tutustua ja pakata mukaan rannalle. Kesällä on toisinaan mukava lukea kevyemmin, ja itse ainakin toivon että Luhtaselta ilmestyy jatkossakin kesäisin viihdyttävää lukemista!

2 kommenttia:

 1. Minunkin kesääni kuuluu olennaisena osana chick lit, ja sitä onkin tullut luettua jonkun verran. Tämänkin Murusia luin ja tämän innoittamana myös Kaikkea kaunista. Mielestäni on hienoa kun Suomessakin ollaan viimein alettu tekemään hyvää chick litiä, Luhtanen on siitä hyvä esimerkki.

  Emmi oli ihana hahmo. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä luin Kaikkea kaunista ja sen takia kiinnosti tämä Murusiakin. Suomessa ei tosiaankaan ole ollut mitään kovin kummoista chick litiä, siksi Luhtanen on kiva piristys joukkoon! :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥