torstai 19. syyskuuta 2013

Leena Virtanen - Noitanaisen älä anna elää

Leena Virtanen - Noitanaisen älä anna elää, Tosikertomus noitavainosta Suomessa 1666-1671.
WSOY 2013
Kansi Mika Tuominen

Noitanaisen älä anna elää on tosikertomus Ahvenanmaan noitavainoista vuosina 1666-1671, jolloin noitahysteria valtaa ihmiskunnan. Leena Virtanen on kirjoittanut mielenkiintoisen teoksen historiallisesta ajanjaksosta, jossa noitavainon uhreiksi joutuneita naisia kohtasi kuolemantuomio paholaisen kanssa vehkeilystä. Ja vielä kun Ahvenanmaalle saapuu akateemisten teorioiden ja kristinuskon täyttämä tuomari, alkavat vanhan kansan perinteiset loitsimistaiat kääntyä koko yhteisöä vastaan. Noituudesta ja taikojen käyttämisestä syytetään naapureita kilpaa.

Ahvenanmaalla useita vuosia jatkunut noitavaino rikkoi kymmenien, ellei satojen perhekuntien tasapainon pahimmillaan monen sukupolven ajaksi eteenpäin.

Ennen noitavainojen alkua arkisen aherruksen näännyttämä ihminen kääntyi helposti taikuuden ja noituudenkin voimien puoleen hallan viedessä sadon, lehmien sairastuessa tai voin tuotannon heikentyessä. Taikuus oli tuttua Ruotsi-Suomessa, ja valkoista magiaa oltiin harjoitettu jo vuosisatojen ajan ennen kuin siitä tuli rangaistavaa vasta 1500- luvulla.

Minkä takia juuri 1600-luvulla suhtautuminen taikuuteen ja noituuteen kiristyi, kuinka kaikki muuttui suoranaiseksi noitavainoksi? Täysin yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa, nykyajan ihminen ei kuitenkaan pelkää samalla tavalla kirkon mahtia kuin ennen, aikaisemmin ihminen odotti ihmiskunnan kadotuksen odottavan nurkan takana, ja paholaisen kanssa tehdystä sopimuksesta joutui suoraan helvettiin. Virtanen huomauttaa, että tuona aikana onnen koettiin olevan vakio, ja jos naapurilla alkoi olla voita huomattavasti enemmän kun itsellä, syyttävä sormi kääntyi herkästi sen enempää ihmettelemättä naapurin puoleen. 1600-luvun ihminen tavallaan ulkoistaa ongelmansa, eikä syytä epäonneen löydetä muualta kuin useimmiten (hankalan) naapurin käyttämästä noituudesta. Teoksessaan Virtanen käy läpi laajasti noitavainoon johdattaneista syistä.

Kirjassa käsitellään Ahvenanmaan vainojen lisäksi myös Suomen ja Ruotsin noitavainoja. Ahvenanmaan jälkeen noitavainot puhkeavat myös Ruotsissa, väkilukuun suhteutettuna suurin uhriluku noitavainoissa on kuitenkin Ahvenanmaan hallussa, vuosina 1666-1671 syytettiin 16 naista noituudesta ja heistä seitsemän sai kuolemantuomion. Erittäin työteliäs tuomari ajoi innokkaasti noituudesta syytettyjen naisten kuolemantuomioita.

Ahvenanmaan noitaprosessi vuosina 1666-1678 on poikkeuksellinen verrattuna muihin Pohjoismaiden vainojen piirteitä sisältäneisiin noitaoikeudenkäynteihin.

Virtanen antaa äänen kuolemaantuomituille naisille, ja lukija saa seurata heti alusta asti Maria Clasdotterin huolta kadonneista ruislyhteisä joilla on äärimmäisen tärkeä rooli myöhemmän ajan tapahtumissa.Virtanen kirjoittaa mielenkiintoisesti historiallisesta ajanjaksosta kuulostamatta liian totiselta tai opettavaiselta, lukiessa ei aina kiinnittänyt huomiota siihen että kirja on ennen kaikkea historiallinen tietokirja. Viihdyin erittäin hyvin kirjan parissa vaikka aihe onkin väkivaltainen. Tämä kirja on jokaiselle historiasta ja ennen kaikkea noitavainoista kiinnostuneille erinomainen teos!

15 kommenttia:

 1. Juuri tänään muovitin tämän kirjan töissä ja hieman teki mieli lainatakin, mutta jätin sen sitten sikseen. Arviosi myötä todella aion jossakin välissä lainata tämän teoksen, vaikuttaa mielenkiintoiselta ja onnistuneelta teokselta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hauska yhteensattuma!:)
   Minä pidän muutenkin historiasta, ja tällainen teos herättää heti mielenkiintoni. Nyt tiedän taas enemmän! Suosittelen kyllä lukemaan mikäli aihealue vähääkään kiinnostaa :)

   Poista
 2. Oho, vaikuttaapas mielenkiintoiselta! Joskus nuorempana kirjastossa oli jokin noitavainoista kertova kirja, jota aloitin ainakin useampaan otteeseen, mutta en muista luinko sitä koskaan loppuun.
  Tämä voisi olla osuva minulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Pistin sulle kaveripyynnön Goodreadsissa :)

   Poista
  2. Anni jos vähääkään aihe kiinnostaa, kannattaa tämä lukea. Muistan myös että nuorempana lainasin kirjastosta noitiin liittyvän kirjan mutta en kyllä muista edes kirjan nimeä.. Ja hei, nyt ollaan kavereita GoodReadsissa! :)

   Poista
 3. Tämä on minulle must jo senkin takia, että tyttäreni esseet ja nyt kandi käsittelevät tätä aihetta. Hirvittää vain, kaikki, mitä arvaan olevan tulossa eli kirja on jo siirtynyt pinosta yöpöydälle, mutta sitä ennen...pari muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua on kiinnostanut tämä aihe aina. Tämä oli kirjoitettu hyvin vetävästi vaikka kohtaloiden kauheutta ei voi vähätellä koskaan. Mielenkiintoista kuulla mielipiteesi tästä!

   Poista
 4. Hitsit vaikuttaapa kiinnostavalta! Noidan ripin jälkeen olen alkanut suhtautua aivan uudella tavalla noitavainoista kertoviin kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, tämä on todella mielenkiintoinen! Suosittelen! Olen miettinyt Noidan ripin juuri aiheensa vuoksi, vaikka jo Tummanhopeisen meren jälkeen sanoin etten taida enää Fletcheriä lukea. Ei koskaan saisi sanoa ei koskaan :)

   Poista
 5. Katrin tavoin Noidan ripin kaiut ovat vahvana päässäni ja noitavainot kiinnostavat, joten kiva kun vinkkasit kirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kirjaa ehdottomasti kaikille keitä aihe hiemankaan kiinnostaa, todella hyvin kirjoitettu tietokirja! :)

   Poista
 6. Minäkin aion tutustua lokakuussa tähän kirjaan, sillä Sonjan lukuhetkissä teemaillaan silloin noitakirjallisuuden parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mielenkiintoinen teema sinulla tiedossa! Kiva kuulla mitä mieltä olet tästä, ja mielenkiintoista seurata mitä kirjoja kuukauden aikana luet. :)

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Jaahas, liian nopeita liikkeitä: luulin kommentoivani Sonjalle (molemmat blogit auki eri välilehdissä), joten poistin siksi kommentin, koska se ei tänne sopinut. :D

  Mutta siis: sain tämän juuri luettua tänään ja bloggailin kirjasta. Pidin kirjasta paljon, vaikken ihan kaikkea purematta niellyt. Olisin ehkä kaivannut hieman jämäkämmin tieteellistä otetta, vaikka ymmärrän toki, että tässä on kyse populaarista tietokirjasta ja se on sellaisenaan hyvä näin.

  Minua jaksaa kyllä ihmetyttää, kuinka kaikessa aivan viattomassakin haluttiin väkisin nähdä pahuutta ja noituutta. Taikojen käyttö on vuosituhantinen tapa, ja osoittaa minusta lähinnä kirkon nokkavuutta ja omahyväisyyttä kääntää ne ihmisiä vastaan väkisin.

  Hyvä kirja!

  VastaaPoista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥