maanantai 9. syyskuuta 2013

Tuomas Kyrö - Kunkku

Tuomas Kyrö - Kunkku. Siltala 2013. Kansi Elina Warsta

"Minä olen tissimies. Siitä tuli vähän harmia, potkut ja avioero. Tuli häätö omasta kodista, kivilinnasta pääkaupungin arvokkaimmalta tontilta."

Tuomas Kyrön Kunkussa Suomessa hallitsee monarkia, pääkaupungissa Vantaalla sijaitsee Kuninkaan linna ja suomalaiset ovat ylivoimaisia kaikessa verrattuna muuhun maailmaan. Varsinkin Ruotsi nostetaan esiin syrjäytyneenä, alkoholisoituneena ja kaikin puolin epäonnistuneena maana, jossa Tukholmaa korjataan ydintuhon jäljiltä. Virolaiset taas jaksavat muistella sotaa Neuvostoliittoa vastaan jonka he koko maailman ihmetykseksi voittivat. Suomalaiset ovat avoimia, positiivisia eikä Suomen suurruhtinaskuntaa vaivaa mikään, Suomi on yhtä suurta noususuhdannetta. Siinä samalla tulee valloitettua avaruuskin.

Kunkku on kasvanut asemaan jossa hän on tuleva Suomen kuningas. Hän on tottunut elämään hyvää elämää vailla huolta työnteosta, eikä oikein tiedä mitä palkka tarkoittaa. Opiskelu ei häntä ole koskaan jaksanut kiinnostaa, eikä kunkku osaa aikuisiällä lukea saati kirjoittaa. Kunkkua kiinnostaa maailmassa kaikki muu paitsi kuninkaallinen asema, ja hän haaveilee muun muassa tenniksen pelaamisesta. Koska kunkkua ei tahdo kuninkaallinen asema kiinnostaa, alkaa suuri hölmöilyjen sarja josta kärsii perheen lisäksi koko monarkia.

Mietin kirjan alussa, että onpa jotenkin hölmö kirja. Että mitä tästä nyt pitäisi ajatella. Jaksanko lukea yli 500 sivua kuvitteellisesta Suomen kuningaskunnasta ja sen hölmöstä, laiskasta, oudosta ja tyhmästäkin kunkusta joka kertoo olevansa tissimies. Mitä tästä tarinasta voi kehittyä?

Kirja etenee kahdessa eri aikatasossa, aina kunkun lapsuusvuosista nykyhetkeen, jossa kunkku joutuu opettelemaan elämää tavallisena ihmisenä saatuaan Suomen kansalta potkut. Kunkku työskentelee uudessa elämässään varastomiehenä tukityöllistettynä. Kunkku yrittää saada perhettään takaisin, ja aikoo järjestää kaikkien aikojen joulun. Sitä ei kukaan voi häneltä viedä. Apua uuteen elämään kunkku saa ketjussa belmonttia polttavalta Helenalta, ja pikkuhiljaa palasia alkaa loksahdella paikoilleen kaikkien elämässä.

Jossain vaiheessa kirja alkoi vetämään ja sain lukemiseen imua, alku oli todella tahmeaa. Kuvitteellinen täydellinen Suomi tuntui edelleen utopistiselta, mutta kieltämättä hieman hauskaa on kun Ruotsi uhkaa kadota maailmankartalta ja sen pieni kansa ei saa puhutuksi ennenkuin on saanut viinaa alleen. Kirjassa seikkailevat myös julkisuudesta tuttuja henkilöitä.

Olen hieman hämmentynyt kirjan lukemisen jälkeen. Kyllä tässä oli hauskojakin juttuja, mutta Mielensäpahoittajan tasolle tämä ei huumorin osalta yllä missään vaiheessa. Varsinkin kirjan pituus oli hieman liikaa, itse huomasin loppua kohden jo väsähtävän huumoriin. Kunkun luonteenpiirteet, jatkuva mokailu ja ajatusmaailma sai välillä ärsyyntymään oikein toden teolla, on se nyt kumma kun päähän ei mahdu kuin naiset, hampurilaiset ja tennis! Loppuratkaisu ei myöskään tyydyttänyt, hyviäkin asioita tapahtui mutta ilmeisesti oma huumorintajuni alkoi olla jo melkoisen loppuun käytetty tämän kirjan osalta. Mielenkiintoista kuulla muita mielipiteitä kirjasta!

4 kommenttia:

 1. Googlettelin ja näyt olevan ensimmäinen joka on kirjasta blogannut! Olen parhaillaan lukemassa Kunkkua, ja nauran kyllä, Kyrö fanina tykkään hirveästi! :) Tosin en minäkään ole varma kantaako tämä kirja loppuun asti, mutta saa nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin että vielä ei ole hirveästi ehditty kunkkua lukemaan, tulen kyllä heti lukemaan arviosi kun olet saanut luetuksi. Kiva kuulla muiden mielipiteitä kirjasta! :)

   Poista
 2. Kieltämättä tuo valitsemasi sitaatti alkoi naurattaa :D Olen arastellut Kyrön ei-mielensäpahoittajatuotantoa, mutta yritän rohkaista itseäni ja lukea häneltä myös jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että minkä sitaatin laitan, tämä kertoo kyllä hyvin kirjan linjan! :D Minä en Kyröltä ole ennen tätä lukenut kuin vain Mielensäpahoittajat jotka ovat kertakaikkiaan loistavia. On vaikeaa päihittää niitä :)

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥