tiistai 3. joulukuuta 2013

Mauri Kunnas - Joulutarinat

Mauri Kunnas ja Tarja Kunnas - Joulutarinat
Otava 2012
Yhteisnide aikaisemmin julkaistuista teoksista:
Joulupukki, julkaistu ensimmäisen kerran 1981
Kaksitoista lahjaa Joulupukille, julkaistu ensimmäisen kerran 1987
Joulupukki ja noitarumpu, julkaistu ensimmäisen kerran 1995

Olen rakastanut lapsesta saakka Mauri Kunnaksen kirjoja, ja niitä onkin kertynyt vuosien saatossa hyllyyni useampia. Kirjamessuilla en voinut vastustaa Joulutarinat -yhteisnidettä, ja nappasin sen mukaani. Tässä on muuten mukana äänikirja jota en kyllä ole ehtinyt vielä kuunnella, mutta oikein kiva lisä kirjaan!

Kirjan esipuheessa Kunnas kertoo tarinoiden synnystä ja kirjojen mielenkiintoisista vaiheista maailmalla. Joulu on Kunnaksen lempiaikaa vuodesta, ja joulusta onkin syntynyt useita kirjoja. Joulupukki oli Kunnaksen ensimmäinen joulukirja, ja se on ollut hyvin suosittu myös muualla maailmalla. Kunnaksesta tuli näin puolivirallinen joulujulkkis ja Joulupukin sanansaattaja.


Joulupukki kertoo joulupukin, tonttujen ja Korvatunturin tarinan. Tutustutaan Korvatunturin asukkaisiin ja pajoihin joissa joululahjoja tehdään. Korvatunturilla lahjoja tehdään ympäri vuoden ja jokainen tonttu on tärkeä. Tontuilla on omat erityisosaamisensa ja he tietävät omat tehtävänsä, ilman tonttuja pukki ei pärjäisi! Myös tonttulapset opiskelevat Korvatunturin omassa koulussa, jossa opetetaan käsitöitä normaalia enemmän ja paneudutaan maantietoon; täytyyhän tonttujen osata maailman kaikki kolkat jotta lahjat voidaan jakaa. Joulupukki -kirjassa edetään joulun odotuksen tohinassa lahjoja tehden, aina jouluaaton h-hetkeen sekä tonttujen omaan joulujuhlaan, josta melske ja riemu lopu kesken.


Korvatunturilla on kova vilske ja hyörinä ennen joulua. Koko kylä valmistautuu vuoden suurimpaan juhlaan: jouluaattoon sekä tonttujen omaan suureen joulujuhlaan, johon on enää kaksitoista päivää. Pieni Ville -tonttu on innoissaan juhlasta, mutta hänellä on pulma. Mitä ihmettä hän keksisi lahjaksi Joulupukille? Ville haluaa antaa jotakin aivan erikoista, ja päättää ilahduttaa pukkia jokaisena päivänä ennen joulua. Siispä kaksitoista lahjaa Joulupukille! Villellä on suuri sydän halutessaan ilahduttaa pukkia joka päivä, mutta aina Villen suunnitelmat eivät toteudu niin kuin tarkoitus oli, pukkia Villen touhut jaksavat ilahduttaa kuitenkin joka kerta.


Joulupukki ja noitarumpu on varmasti yksi tunnetuimmista Kunnaksen jouluaiheisista kirjoista, onhan kirjan pohjalta tehty täyspitkä koko perheen elokuva. Elokuva taitaa muuten vieläkin löytyä vanhempieni hyllystä VHS-kasettina... Joulupukki ja noitarumpu kuuluu jouluperinteisiin, se katsotaan siinä missä Samu Sirkan joulutervehdys kuin Lumiukkokin.

Ennen joulua Korvatunturilla tapahtuu kummia ja pukki on pahasti vilustunut. Korvatunturille tulleiden kirjeiden seasta löytyy hyvin erikoinen kirje, eikä kukaan tahdo saada selvää mitä pikkuinen lapsi siinä toivoo. Kuvaa kierrätetään päätonttujen luona ja jokainen tekee oman tulkintansa kuvan pohjalta toteuttaen lapsen joululahjatoiveen. Lahjojen tekemisen ohella tapahtuu kummallisia juttuja ja pukille sattuu ja tapahtuu. Kuka oikein kenkkuilee Joulupukille?

Näistä kolmesta kirjasta Joulupukki ja noitarumpu on selkeästi pidempi ja tekstiä on enemmän. Kirjassa on oikea arvoitus ja seikkailun meininkiä. Joulupukki on tässä kirjassa erinäköinen kuin muissa, kuten myös Kunnas kirjan alkupuheessa kertoo.

Kaikki Kunnaksen kirjat ovat tuttuun tapaan värikylläitä ja täynnä pieniä yksityiskohtia. Hullunkurisia eläimiä ja tilanteita on jatkuvasti kirjan sivuilla. Oli hauskaa etsiä taas pieniä juttuja tonttujen ja tavaroiden seasta.  Eräästäkin lahjalistasta löytyi toive, jota Kunnas on itse aikoinaan lapsena toivonut.

Kunnaksen kirjoista nauttivat kaikki, vauvasta vaariin. Seuraavathan ne minuakin lapsuudestani tähän päivään, ja joskus haluan lukea näitä myös omille lapsilleni.  Kunnas on yksi kansallisaarteistamme! Ja minun lapsuuteni kirjasankari. Tätä ihanaa joulukirjaa suosittelen kaikille. Tämä opus menee nyt majailemaan omaan hyllyyni muiden Kunnas -kirjojen pariin, mutta toinen samanlainen menee kyllä pukinkonttiin kahdelle pienelle tytölle, ja jatkan näin Kunnaksen työtä Joulupukin sanansaattajana.

6 kommenttia:

 1. Voihan ihanuus, tuo kirja olisi kyllä kiva omistaa itsekin. Ihanan jouluinen olo tuli jo pelkästään kuvien välityksellä. Tosiaan, Mauri Kunnas on kansallisaarre, jota pitäisi mielestäni arvostaa nykyistä enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, en voinut vastustaa tätä kirjamessuilla, oli pakko saada! Ja ihana tämä onkin, tulee niin ihana joulufiilis tätä lukiessa. Suosittelen!

   Poista
 2. Oi tämä Kunnaksen kirja on niin ihana että tekisi mieli ostaa itselle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, tämä on todella ihana :) Tämä on myös niitä kirjoja jotka kestävät aikaa, sukupolvelta toiselle. Ehdottomasti suosittelen!

   Poista
 3. Hauskaa, että olemme olleet aivan samojen kirjojen äärellä jopa kahtena viikonloppuna perätysten :)

  Kunnaksen joulukimara on kyllä jo klassikko, joka ansaitisis klassikkoaseman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnas on loistavaa luettavaa näin joulun aikaan :) Ja kyllä, ehdoton klassikko!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥