perjantai 2. toukokuuta 2014

Parinoush Saniee - Kohtalon kirja
Parinoush Saniee
Tammi, 2014
Suomennos Anna Lönnroth
Persiankielinen alkuteos Sahme man, 2003
Teos on suomennettu englanninkielisestä käännöksestä The Book of Fate

Äidillä oli tapana sanoa: "Jokaisen kohtalo on ennalta määrätty, se on säästetty heidän varalleen eikä se muutu vaikka taivas putoaisi." Kysyn usein itseltäni: Mikä on minun osani? Onko minulla koskaan ollut itsenäistä, omaa kohtaloa? Vai olenko aina ollut vain osa ympärilläni olevien miesten kohtaloa, miesten, jotka ovat aina uhranneet minut omien uskomustensa ja tavoitteidensa alttarilla?

Masume on aivan tavallinen teheranilainen teinityttö, joka pitää opiskelusta ja haluaa jatkaa sitä mahdollisimman pitkään. Isä kannustaa ja on ylpeä tyttärensä opiskelumenestyksestä, mutta äiti ei ymmärrä tyttärensä halua opiskella - eihän nainen tee sellaisilla taidoilla avioliitossaan mitään. Masumen veljiä ei opiskelu ole koskaan kiinnostanut, ja heitä kaihertaa todella paljon että Masume saa isän luvalla jatkaa opiskelua ja on näin enemmän kouluja käynyt kuin veljensä.

Eräällä koulumatkalla Masume tapaa ystävänsä kanssa pojan, joka salpaa hänen hengityksensä. Masume rakastuu niin silmittömästi kuin teinityttö voi koskaan rakastua, ja saa vastakaikua. Tästä alkaa kirjeenvaihto, joka tekee Masumen maailman onnellisimmaksi tytöksi maailmassa. Kirjeet kuitenkin löytyvät ja Masume saa yllensä perheensä vihat, onhan tyttö kirjeenvaihdollaan saattanut perheen ikuiseen häpeään ja tahrannut suvun kunnian. Veli pahoinpitelee Masumen ja kaikki alkavat kiirehtiä Masumen avioliittoa tytöltä sen enempää kysymättä kiinnostusta. Koska tytär on maineensa tahrannut, tulee hänet saada mahdollisimman pian naimisiin ja pahat puheet vaiennettua.

Masume menettää elämänsä rakkauden, haaveet opiskeluista, elämänhalunsa ja parhaan ystävänsä kun hänet suljetaan kotiinsa. Vanhemmat järjestävät avioliiton miehen kanssa jota ei ole koskaan tavannut, ja Masumen elämä ottaa täysin erilaisen suunnan kuin hän oli koskaan osannut kuvitella.

Kohtalon kirja on vangitsevaa luettavaa, kirjan yli 600 sivua kääntyvät tiuhaan kun Masumen tarina etenee. Välillä ei voi kuin haukkoa henkeä: kuinka on mahdollista että yhden naisen harteille tuntuu kasaantuvan kaikki maailman suru ja paino, mistä tuo nainen aina löytää sisäisen voimansa jatkaa kaikesta huolimatta? Kohtalon kirja osoittaa omat ongelmat lähes mitättömiksi, toisaalta myös sen kuinka vahvoja naiset voivatkaan olla.

Saniee on kirjoittanut mielenkiintoisesti iranilaisuudesta, kuinka eri tavoin eri perheissä suhtauduttiin uskontoon ja naisten asemaan. Oli aika, jolloin Teheranin kaduilla nainen pystyi vapaasti kävelemään ilman huivia matkalla kouluun. Kohtalon kirjassa politiikka on hyvin keskeisessä osassa, minkä vuoksi sen julkaisu kiellettiin Iranissa kahdesti ennen sen vapautumista sensuurista. Saniee ottaa hahmojen suilla kantaa poliittisiin kysymyksiin ja kyseenalaistaa sokean luottamuksen valtaapitäviin.

Minulle tämä oli voimakas lukukokemus, vuosikymmenien ajan seurasin Masumen elämää kirjojen sivuilta ja sain kurkistaa iranilaiseen elämään naisen silmin. Vaikka kirjassa on paljon surua, epätoivoa ja synkkyyttä, on siinä myös rakkautta, voimaa ja ennen kaikkea toivoa. Ainoa miinus minulle oli kirjan loppu - en suostunut hyväksymään Masumen kohtaloa kuten hän itse lopulta teki.

Muita kirjan lukeneita:
Elegia
Annika
Krista
Annami6 kommenttia:

 1. Minäkään en suostunut hyväksymään Masumen kohtaloa. Ihan viime sivuilla toivoin, että tapahtuisi käänne toiseen suuntaan. Kirja jäi kyllä pyörimään mieleen ja vertailin sitä aika paljon Mafian naisiin, koska luin Mafian naisia yhtaikaa Kohtalon kirjan kanssa. Loppujen lopuksi sekä Italian että Iranin naisten kohtelussa oli valitettavasti aika paljon samaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan ainoa miinus oli sen loppu. En voinut uskoa että kaikki päättyi niin kuin päättyi! Masumen tarina pyöri minullakin pitkään mielessä, varmasti sen lopullakin oli osuutta asiaan.
   Sinullapa onkin ollut rankat kirjat samaan aikaan luvussa. Olen samaa mieltä naisten kohtelusta, ei ole väliä ollaanko Italiassa vai Iranissa, aina on naisia jotka joutuvat kärsimään.

   Poista
 2. Tämä kirja on kyllä vaikuttava ja se palailee vieläkin toisinaan mieleeni, vaikka lukemisesta on jo jonkin aikaa. Minuakin turhautti Masumen "alistuminen" lastensa tahtoon ja olisin toivonut, että hän kerrankin olisi asettanut isensä etusijalle, mutta mutta... Vallitsevassa kulttuurissa se on vaikeaa, koska ihminen on niin vahvasti myös kulttuurinsa tuote. Upea kirja kaikin puolin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavallaan ymmärsin Masumen päätöksen kuunnella lapsiaan, juuri kulttuurin takia, mutta silti toivoin että hän olisi kerrankin tehnyt kuten halusi... mutta oli kyllä hyvä kirja!

   Poista
 3. Tämä on kyllä sellainen kirja, joka on varmaan pakko lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivumäärästään huolimatta luin tämän kahdessa päivässä, en vain malttanut lopettaa kesken. Suosittelen!

   Poista

Lisääntyneen roskapostin vuoksi olen ottanut kommentinvalvonnan taas käyttööni. Kirjakirppu kiittää kommentistasi ja vastaa mahdollisimman pian! ♥